@article { author = {Asgarifar, Safi Allah and Hedayatifard, Masoud and Khara, Hossein}, title = {Improvement of Growth properties, Survival, hematological-humoral immunity factors and intestinal bacterial density of brown trout (Salmo trutta caspius Kessler, 1870) affected by different levels of Beta-Plus as probiotic}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {3}, number = {3}, pages = {1-28}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {}, abstract = {Effcts of Beta-plus as probiotic on growth properties, survival, hematological factors and intestinal bacterial density of brown trout were investigated. Numbers of 585 juveniles during 3 months have studied with 105±5 in weight, 15 basins with a density of 39 fish per 1,500 liters. Different level of Beta-plus were used ranged as 0, 0.5, 1, 1.5 and 2Kg per ton of food) with 3 repeats in a completely randomized design. The results showed according to adding the probiotics in feed, growth properties such as PBWI, BWf, FCR and SGR were improved (P<0.05). In addition, fish fed with 1.5Kg/T Beta-plus showed best performance in Caspian Sea Brown trout in comparison to other treatments. Parameter of WBC had not any different among blood parameters (P>0.05), while the probiotic reduced amounts of RBC, Hb and HTC (P<0.05). Also, microflore bacteria counts were increased due to Beta-plus (P<0.05) statistically, but there was no different in Immunoglobin M (IgM) between treatments, as a humoral immunity parameter. Thus, supplement of Beta-plus intruduced as a growth stimulator in culture of Caspian Sea salmonid fish.}, keywords = {Beta-Plus,Caspian Salmon,Salmo trutta caspius,probiotic}, title_fa = {بهبود شاخص‌های رشد، بازماندگی، فاکتورهای خونی- ایمنی و تراکم باکتریایی روده ماهی آزاد دریای مازندران (Salmo trutta caspius Kessler, 1870) تحت تاثیر سطوح مختلف پروبیوتیک بتاپلاس}, abstract_fa = {به منظور بهبود شاخص‌های رشد، بازماندگی، فاکتورهای خونی و ایمنی هومورال و همچنین بررسی تغییرات جمعیت میکروبی روده، اثرات پروبیوتیک بتاپلاس (Beta-Plus) روی ماهی آزاد دریای مازندران مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 585 قطعه ماهی آزاد جوان با میانگین وزنی 5±105 گرم در 15 حوضچه با تراکم 39 قطعه در 1500 لیتر، به مدت 3 ماه مورد پرورش و مطالعه قرار گرفت. از سطوح متفاوت پروبیوتیک بتاپلاس (صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 کیلوگرم در هر تن خوراک) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد با افزودن پروبیوتیک به خوراک، شاخص­های رشد همچون وزن نهایی، درصد افزایش وزن، FCR و SGR به طور معنی­داری بهبود یافت (05/0P<). همچنین ماهیان تیمار 3 (میزان 5/1 کیلوگرم بتاپلاس در هر تن) نسبت به سایر گروه­ها بهترین عملکرد را در روند پرورش ماهی آزاد دریای مازندران نشان دادند. از بین پارامترهای خونی، گلبول­های سفید (WBC) تفاوت معنی‌داری را نشان ندادند (05/0P>)، در حالی که پروبیوتیک موجب کاهش گلبول­های قرمز (RBC)، هموگلوبین (Hb) و هماتوکریت (HTC) شد (05/0P<). همچنین افزودن بتاپلاس به خوراک موجب افزایش جمعیت باکتریایی مفید در ماهیان شد (05/0P<) اما تغییری در میزان ایمونوگلوبین (IgM) دیده نشد (05/0P>). بنابراین مکمل بتاپلاس به عنوان یک محرک رشد مناسب در پرورش آزاد ماهیان دریای مازندران معرفی شد.}, keywords_fa = {Beta-Plus,Caspian Salmon,Salmo trutta caspius,probiotic}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_1774.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_1774_a71b9bd79f712cb41423da6bd75385b9.pdf} }