@article { author = {Mashhadinejad, Ahmad and Zamani, Hojjatolah and Sarmad, Jannat}, title = {Evaluation of antimicrobial activity of different extracts of microalga, Chlorella sp., grown under autotrophic condition}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {4}, number = {1}, pages = {17-32}, year = {2016}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {}, abstract = {Regarding increasing rate of drug resistance among microbial pathogens, a global search to find new antimicrobials from natural compounds with fewer side effects has been considered by researchers. The aim of the current study was to evaluate antimicrobial effects of different extracts of the microalga Chlorella sp. grown under autotrophic condition. Algal cultivation was performed in Zinder medium and the biomass was harvested at the end of log phase. Different extracts were prepared using acetone, chloroform, hexane, ethyl acetate and hexane-acetate as extraction solvents and antimicrobial activity of the extracts was investigated against two Gram positive bacteria (Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus), two Gram negative bacteria (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa) and a fungal strain (Candida albicans). Antimicrobial activity of the extracts was determined by measuring the zone of inhibition (ZOI) using well-diffusion method. According to the results, the chloroform and ethyl acetate mediated extracts showed the highest antimicrobial activity compared to the other extracts. In conclusion, Chlorella sp. extracts show good antimicrobial activity and antimicrobial efficacy depends on extraction solvents.}, keywords = {Ethyl acetate Extract,Chlorella,Chloroform Extract}, title_fa = {بررسی فعالیت ضدمیکروبی عصاره‌های مختلف ریزجلبک Chlorella sp. رشد یافته در شرایط اتوتروفیک}, abstract_fa = {با توجه به افزایش روزافزون سویه‌های مقاوم به دارو در میان انواع میکروارگانیزم‌ها، یک جستجوی جهانی برای یافتن ترکیبات ضدمیکروبی از مواد طبیعی که اثرات جانبی کم‌تری داشته باشد مورد توجه پژوهشگران بوده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره‌های مختلف ریزجلبک Chlorella sp. رشد یافته در شرایط اتوتروفیک انجام پذیرفت. جلبک کلرلا در محیط کشت مایع Zinder کشت داده شد‌ و در پایان فاز لگاریتمی زیست‌توده آن برداشت شد. سپس عصاره‌گیری از آن توسط حلال‌های استون، کلروفرم، هگزان، اتیل استات و استون- هگزان انجام شد و فعالیت ضدمیکروبی آن بر روی دو باکتری گرم مثبت ( Staphylococcus aureus و Bacillus subtilis)، دو باکتری گرم منفی (Pseudomonas aeruginosa و Escherichia coli) و یک گونه قارچ (Candida albicans) مورد بررسی قرار گرفت. میزان فعالیت ضدمیکروبی عصاره‌های حاصل از طریق سنجش قطر هاله عدم رشد باکتری به روش نفوذ چاهک تعیین شد. نتایج نشان داد که عصاره‌های کلروفرمی و اتیل استاتی ریزجلبک Chlorella از بالاترین قدرت ضدمیکروبی در مقایسه با سایر عصاره‌ها برخوردار است. درنتیجه عصاره ریزجلبک Chlorella از فعالیت ضدمیکروبی مناسبی برخوردار بوده و نوع حلال مورد استفاده نیز در میزان فعالیت ضدمیکروبی آن تأثیرگذار است.}, keywords_fa = {عصاره اتیل استاتی,Chlorella,عصاره کلروفرمی}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_1890.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_1890_98459d525fc790f388136736c381832c.pdf} }