@article { author = {Purmozaffar, Sajjad and Hajimoradloo, Abdol Majid and Kolangi Miandare, Hamed}, title = {Evaluation of different levels Apple cider vinegar effect on hemolymph parameters and intestinal Vibrio spp. of Litopenaeus vannamei}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {5}, number = {2}, pages = {1-18}, year = {2017}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2017.2405}, abstract = {The objective of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with apple cider vinegar on the hemolymph parameters and colonies of Vibrio spp. in the intestine of the Litopenaeus vannamei. In this study, two hundred and twenty-five L. vannamei with an average initial weight of 10.2±0.04g were fed diets supplemented with of apple cider vinegar for 60 days. Triplicated Treatments included levels of 0% (control), 2% and 4% of apple cider vinegar. The shrimps were randomly sampled for determination of biochemical parameters of hemolymph and also Vibrio spp. colony counts at the end of the experiment. The results indicated that Vibrio spp. CFU counts of the shrimp fed with apple cider vinegar diets were significantly lower compared to the control group (P<0.05). The shrimps fed with the supplemental diets had significantly higher levels of total protein and calcium (P<0.05). But no significant difference was observed in the glucose level among treatments (P>0.05). In contrast, the cholesterol and triglyceride concentrations were significantly decreased in the shrimps fed with diets containing apple cider vinegar and a dramatic decrease was observed in 4% apple cider vinegar treatment (P<0.05). Results of this study indicated that the addition of apple cider vinegar can changes the hemolymph parameters and decreases Vibrio spp. CFU load in the intestine of shrimp.}, keywords = {Apple Cider Vinegar,Hemolymph,Vibrio,Litopenaeus vannamei}, title_fa = {بررسی اثر سطوح مختلف سرکه سیب بر شاخصهای همولنف و بار باکتریایی Vibrio در روده میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه، بررسی اثر جیره غذایی حاوی سرکه سیب بر برخی از شاخصهای همولنف میگوی وانامی و شمارش تعداد کلونیهای باکتری Vibrio در روده آن است. در این مطالعه، 225 قطعه میگو وانامی با وزن 04/0±2/10 گرم، با جیره غذایی حاوی سرکه سیب به مدت 60 روز تغذیه شدند. تیمارها شامل سه جیره آزمایشی حاوی سطوح صفر (شاهد)، 2 و 4 درصد سرکه سیب بود (هر تیمار با سه تکرار). در پایان دوره به صورت تصادفی از میگوها به منظور بررسی شاخصهای بیوشیمیایی همولنف و شمارش تعداد باکتریهای Vibrio نمونهبرداری شد. نتایج نشان داد که تعداد کلونیهای باکتری Vibrio در میگوهای تغذیه شده با سرکه سیب کاهش معنیداری در مقایسه با گروه شاهد داشت (05/0>P). میزان پروتئین تام و کلسیم در میگوهای تغذیه شده با جیره آزمایشی افزایش معنیداری داشت (05/0>P). اما اختلاف معنیداری در میزان گلوکز میان تیمارها مشاهده نشد (05/0
P). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن سرکه سیب میتواند موجب تغییر برخی شاخصهای همولنف و کاهش تعداد کلونیهای Vibrio در روده میگوی وانامی شود.}, keywords_fa = {Apple Cider Vinegar,Hemolymph,Vibrio,Litopenaeus vannamei}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_2405.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_2405_f3bf52f0469fa04f88ce5de851f22d57.pdf} }