@article { author = {Hajian, Mohammad and Sourinejad, Iman and Dashtian Nasab, Aghil and Naji, Abolfazl}, title = {Effect of dietary supplementation of enriched Artemia with ethanolic leaf extract of grey mangrove Avicennia marina on growth performance, survival and stress resistance in Pacific white shrimp (Penaeus vannamei) postlarvae}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {5}, number = {3}, pages = {75-94}, year = {2017}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2017.2595}, abstract = {In the present study, nauplius of Artemiafranciscana was enriched with different levels (0.2 and 0.4 g/L) of ethanolic leaf extract of grey mangrove Avicennia marina and then was fed by Pacific white shrimp Penaeus vannamei postlarvae (total length average 0.2±0.05 cm and weight average 10.10±0.20 mg) by adding to basal diet for 30 days. Growth performance including total length, weight, and specific growth rate was determined on days 1, 15 and 30 and survival percentage at the end of the period. The tests of salinity and formalin stress resistance were achieved on days 15 and 30 of the culture period. Results showed that the use of extract at concentrations of 0.2 and 0.4g/L had positive effects on shrimp growth in relation to the control. Shrimps fed with enriched Artemia had significantly higher survival than control. Salinity stress resistance in shrimps fed with enriched Artemia was higher than control. In formalin stress test, the survival in shrimps fed with enriched Artemia was higher compared to control, although this was not significantly different. In conclusion, use of Artemia enriched by mangrove leaf extract in the larval stage of Pacific white shrimp could improve the quality of postlarvae. }, keywords = {Mangrove plant,Pacific white shrimp,Growth Performance,Stress}, title_fa = {تاثیر تغذیه با آرتمیای غنی شده با عصاره الکلی برگ گیاه حرا (Avicennia marina) بر عملکرد رشد، بازماندگی و تحمل استرس در پست‌لارو میگوی سفید غربی (Penaeus vannamei)}, abstract_fa = {در پژوهش حاضر، ناپلی آرتمیا با غلظت‌های مختلف (2/0 و 4/0 گرم در لیتر) عصاره الکلی برگ گیاه حرا (Avicennia marina) غنی­سازی و همراه با غذای پایه کنسانتره در تغذیه پست‌لارو میگوی سفید غربی (میانگین طول کل 05/0±2/0 سانتی‌متر و میانگین وزن 20/0±10/10 میلی‌گرم) به مدت 30 روز استفاده شد. عملکرد رشد شامل میزان طول کل، وزن و ضریب رشد ویژه در روزهای 1، 15 و 30 و درصد بازماندگی در انتهای دوره پرورش تعیین شد. آزمایش استرس شوری و استرس فرمالین نیز در روزهای 15 و 30 دوره پرورش انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از عصاره برگ حرا در غلظت‌های 2/0 و 4/0 گرم در لیتر بر عملکرد رشد میگوها نسبت به تیمار شاهد تاثیر مثبت داشت. میگوهای تغذیه شده با آرتمیای غنی شده بطور معناداری از بازماندگی بیشتری برخوردار بودند. تحمل استرس شوری در میگوهای تغذیه شده با آرتمیای غنی شده بیشتر از تیمار شاهد بود. در تست فرمالین نیز بازماندگی میگوهای تغذیه شده با عصاره برگ حرا نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود، هر چند اختلاف معنی­دار نبود. در مجموع، استفاده از آرتمیای غنی شده با عصاره برگ حرا در مرحله لاروی میگوی سفید غربی می­تواند موجب بهبود کیفیت پست‌لاروها شود.}, keywords_fa = {گیاه حرا,میگوی سفید غربی,عملکرد رشد,استرس}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_2595.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_2595_5f292ba9bd0829a563155e60eac35cdd.pdf} }