@article { author = {Sheikh Veisi, Ruhollah and Bagheri, Tahere and Sanchooli, Habibollah and Hedayati, Seyed Ali Akbar}, title = {The effects of probiotic Lactobacillus casei and silver nano-particle levels on growth performance and carcass composition of common carp (Cyprinus carpio) fry}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {5}, number = {4}, pages = {73-90}, year = {2018}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2018.6377.1122}, abstract = {The aim of this study was to investigate the growth parameters and carcass composition of common carp (Cyprinus carpio) treated by silver nanoparticles and probiotic Lactobacillus casei. A total of 250 fry carp with mean weight 23±2.4g were divided into three treatments include without probiotics, probiotics level A (106 CFU/mL) and level B (107 CFU/mL) for 42 days. Each group was exposed to 50% of nano-silver LC50 for 10 days. Protein was determined with total nitrogen by a Kjeldahl method, crude fat by fat dissolving in the ether and determines where to Soxhlet, ash by putting the sample in electric oven and moisture was measured by drying the samples. Results showed that moisture, body weight index (BWI) and condition factor (CF) were reduced in nano silver treatments; however, fat, protein and BWI increased within the influence of nanosilver. Although neutralize the effect of probiotic on nanosilver had the positive effect on moisture, fat and BWI indices. In conclusion, probiotics neutralize some undesirable effects of silver and had a positive synergistic effect on the growth of common carp fry.}, keywords = {Aquatic,Nanoparticle,Resistance Improvement,probiotic}, title_fa = {اثرات سطوح مختلف پروبیوتیک Lactobacillus casei و نانوذرات نقره بر شاخص‌های رشد و ترکیب لاشه بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa = {در این مطالعه سطوح مختلف پروبیوتیک Lactobacillus casei و نانو ذرات نقره بر شاخص های رشد و ترکیب لاشه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 250 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 4/2±23 گرم در سه دسته ماهیان بدون پروبیوتیک و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح A (106 کلی‌فرم بر میلی‌لیتر) و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح B (107 کلی‌فرم بر میلی‌لیتر) تقسیم و به مدت 42 روز تیمار شدند. سپس به هر کدام از گروه‌ها 50 درصد غلظت کشنده نانونقره به مدت 10 روز به آب اضافه ‌شد. پروتئین کل، چربی کل، خاکستر و رطوبت به ترتیب با استفاده از کجدال، سوکسله، کوره الکتریکی و خشک کردن نمونه‌ها اندازه‌گیری شدند. نانو‌نقره شاخص‌های رطوبت، درصد افزایش وزن بدن، فاکتور وضعیت لاشه را کاهش و شاخص‌های چربی، پروتئین و افزایش وزن بدن را افزایش داد. ترکیب نانونقره و پروبیوتیک نیز در شاخص‌های رطوبت، چربی و درصد افزایش وزن بدن نقش مثبتی ایفا کرد و منجر به تعدیل این شاخص‌ها شد. در مجموع، ترکیب پروبیوتیک و نانونقره تا حدی توانست اثرات نامطلوب ناشی از نانونقره را بر برخی شاخص‌های رشد و ترکیب بیوشیمیایی بدن بچه ماهی کپور معمولی بهبود ببخشد.}, keywords_fa = {Aquatic,Nanoparticle,Resistance Improvement,probiotic}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_2728.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_2728_aeddaa1285e929d091e9b91f5c7b7cd0.pdf} }