@article { author = {Omidvar, Sadegh and Ghasemi, Mohaddes and Omidvar, Zeinab and Haghighikarsidani, Somayeh and Faeed, Monireh and Mirhasheminasab, Seyedfakhredin}, title = {The effects of spring viremia of carp virus (Carp sprivivirus) on blood biochemical parameters and liver enzymes of the Caspian kutum fry (Rutilus kutum)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {6}, number = {3}, pages = {111-128}, year = {2018}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2018.9082.1205}, abstract = {In this study, the effects of spring viremia of carp virus (SVCV, Carp sprivivirus) with 104 TCID50 on liver enzymes including alkaline phosphatase, lactate dehydrogenase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase and blood biochemical parameters containing albumin, urea, fat, cholesterol, protein and glucose of Rutilus kutum were measured. The first clinical symptoms and mortality in intraperitoneal injection and bath trials were observed in 13 and 16 days post-treatment respectively. Liver enzymes in the bath and intraperitoneal injection treatments showed significant differences compared to the control (P<0.05). The highest increase of the liver enzymes except alanine aminotransferase were observed in the bath treatment compared with the intraperitoneal injection. Some blood biochemical parameters including albumin and fat had significant differences in the intraperitoneal injection treatment compared with other treatments (P<0.05). Urea, protein and glucose in the intraperitoneal injection treatments showed significant differences compared to the control (P<0.05.). Cholesterol showed significant differences among different treatments. The highest level of biochemical parameters was observed in intraperitoneal injection treatment. As a result, the SVCV able to make changes in liver enzymes, biochemical parameters and clinical signs, followed by mortality in the Caspian kutum fingerlings.}, keywords = {Spring Viremia of Carp Virus,Liver Enzyme,Biochemical Parameter,Caspian kutum}, title_fa = {اثرات ویروس ویرمی بهاره کپور (Carp sprivivirus) بر شاخص‌های بیوشیمیایی خون و آنزیم‌های کبدی بچه ماهیان سفید (Rutilus kutum)}, abstract_fa = {در این مطالعه اثرات ویروس Carp sprivivirus عامل بیماری ویرمی بهاره کپور (SVC) بر آنزیم‌های کبدی شامل آلکالین فسفاتاز، لاکتات دهیدروژناز، آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز و شاخص‌های بیوشیمیایی خون بچه ماهیان سفید (Rutilus kutum) مانند آلبومین، اوره، چربی، کلسترول، پروتئین و گلوکز بررسی شد. پس از مواجه‌سازی بچه ماهیان با ویروس با تیتر TCID50/mL 104× 5/6، اولین علائم بالینی و تلفات در تیمار تزریق صفاقی و حمام با آب حاوی ویروس به ترتیب در روزهای 13 و 16 مشاهده شد. آنزیم‌های کبدی در تیمارهای حمام و تزریق صفاقی نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنی‌داری را نشان دادند (05/0>P). بیشترین افزایش آنزیم‌های کبدی به جز شاخص آلانین آمینوترانسفراز در تیمار حمام مشاهده شد. میزان آلبومین و چربی در تیمار تزریق صفاقی تفاوت معنی‌داری را با سایر تیمارها نشان داد (05/0>P). اوره، پروتئین و گلوکز با بالاترین میزان در تیمار تزریق صفاقی تفاوت معنی‌داری را با تیمار شاهد نشان دادند (05/0>P). کلسترول در تیمارهای مختلف تقاوت معنی‌داری داشت. بیشترین افزایش شاخص‌های بیوشیمیایی در تیمار تزریق صفاقی مشاهده شد. در نتیجه ویروس عامل SVC موجب آسیب کبدی و تغییر در شاخص‌های بیوشیمیایی خون بچه ماهی سفید می‌شود.}, keywords_fa = {ویروس ویرمی بهاره کپور,آنزیم کبدی,شاخص بیوشیمیایی,ماهی سفید}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3208.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3208_fc545ff5d9683b2a4cf043ef0c5d1df5.pdf} }