@article { author = {Fatehi, Darya and Sarvi moghanlou, Kourosh and Agh, Naser and Abtahi Foroushani, Seyed Meysam and Imani, Ahmad}, title = {Effect of dietary lecithin and conjugated linoleic acid (CLA) on some immune indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {6}, number = {4}, pages = {103-120}, year = {2019}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2019.9737.1232}, abstract = {The present study was to investigate the effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) at various inclusion levels of lecithin on immune indices of rainbow trout. To do so, 600 rainbow trout with an average body weight of 100±10g were randomly allotted into 10 distinct treatments comprised of various combinations of three dietary inclusion levels of lecithin (2, 3 and 4%) and CLA (1, 2 and 3%) along with a control group (devoid of CLA and lecithin) for 70 days. At the end of the experiment, immune parameters including lysozyme activity, complementary pathway, total antibody, lymphocyte proliferation and phagocytic power of the neutrophil (NR assay) were assayed. Lysozyme activity, complement pathway and total antibody content of serum of those fish fed diet containing 4% lecithin were affected by dietary CLA level to extent that lysozyme activity was the highest at 1% of CLA, while complement pathway and total antibody content of serum were the highest in diets containing 2% CLA (P<0.05). Lymphocyte proliferation of those fish fed diet containing at least 3% lecithin along with 2% CLA was the highest (P<0.05), and NR was significantly increased in those fish received diet included with at least 2% lecithin and 1% CLA (P<0.05). In conclusion, dietary incorporation of at least 1% CLA along with 3% lecithin could improve immune parameters of rainbow trout.}, keywords = {Phospholipid,Innate Immunity,lipid,Salmonids}, title_fa = {اثر لسیتین و اسید لینولئیک مزدوج (CLA) جیره غذایی بر برخی شاخص‌های ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = {مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر افزودن اسید لینولئیک مزدوج (CLA) به جیره غذایی در سطوح مختلف لسیتین جیره غذایی بر برخی شاخص­های ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین­کمان صورت گرفت. تعداد 600 قطعه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان با میانگین وزنی 10±100 گرم در 10 تیمار آزمایشی به صورت کاملا تصادفی تقسیم و به مدت 70 روز با جیره غذایی مختلف پرورش یافتند. تیمارهای آزمایشی، تلفیقی از سطوح مختلف لسیتین (2، 3 و 4 درصد) و CLA (1، 2 و 3 درصد) شامل 9 گروه آزمایشی و یک گروه شاهد (بدون افزودن مقادیر اضافی لسیتین و CLA) بود. در پایان دوره، شاخص­های ایمنی شامل فعالیت لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان، آنتی‌بادی کل سرم، تکثیر لنفوسیت و قدرت بیگانه‌خواری سلول­های نوتروفیل (آزمایش برداشت NR) مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و آنتی‌بادی کل سرم در سطح 4 درصد لسیتین، تحت تاثیر سطوح مختلف CLA جیره غذایی قرار گرفتند و بیشترین میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم در سطح 1 و مسیر فرعی کمپلمان و آنتی‌بادی کل در سطح 2 درصد CLA مشاهده شد (05/0>P). شاخص تکثیر لنفوسیت در ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی حداقل 3 درصد لسیتین و 2 درصد CLA بیشترین مقدار بود (05/0>P) و شاخص فاگوسیتوز در تیمار تغذیه شده با جیره غذایی دارای حداقل 2 درصد لسیتین و 1 درصد CLA بیشترین مقدار بود (05/0>P). در کل، افزودن حداقل 1 درصد CLA به همراه 3 درصد لسیتین به عنوان مکمل غذایی، می‌تواند سبب بهبود شاخص­های ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان شود.}, keywords_fa = {فسفولیپید,ایمنی ذاتی,چربی,آزادماهیان}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3335.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3335_dd0b65bef895944004d16dd80e3ae7e2.pdf} }