@article { author = {Hamrang Omshi, Abbas and Bahri, Amir Houshang and Khara, Hossein and Mohammadizadeh, Flora}, title = {Comparing effects of astaxanthin, turmeric and spirulina (Spirulina platensis) on growth, hematological and immunological parameters and coloration in the tiger oscar (Astronotus ocellatus)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {7}, number = {1}, pages = {1-21}, year = {1970}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2019.8500.1191}, abstract = {The present study aimed to determine the effects of 4 experimental diets including diets contain astaxanthin, turmeric and spirulina (100mg per Kg diet) and diet without adding pigment, on growth, hematological and immunological parameters and coloration of the tiger oscar (Astronotus ocellatus). For this purpose, 120 fingerlings of tiger oscar, with a mean weight of 7.5±0.5g, were fed with experimental diets for 8 weeks. At the end of this period, fish were sampled to measure the parameters. The results of data analysis statistically showed that there was a significant difference between the treatment fed with astaxanthin and other treatments in WG, FCR, SGR, BWI, length increase and lysozyme activity (P<0.05). However, there was no significant difference between treatments in other immunological parameters (total immunoglobulin, IgM), hematological parameters and total carotenoids (P>0.05). The results of this study showed that the pigments used can improve the growth, immunity and coloration factors of the tiger oscar. Among these pigments, astaxanthin has a better performance than other pigments.}, keywords = {Astaxanthin,Oscar fish,Turmeric,Spirulina algae,Immunological parameters}, title_fa = {مقایسه اثر رنگدانه آستاگزانتین، جلبک اسپیرولینا و زردچوبه بر روی رشد،شاخصهای خونی،ایمنی و رنگ پذیری ماهی اسکار ببری((Astronotus ocellatus}, abstract_fa = {در این مطالعه، اثر چهار جیره آزمایشی شامل جیره‌های حاوی آستاگزانتین، زردچوبه و جلبک اسپیرولینا (هر یک به مقدار 100 میلی‌گرم در هر کیلوگرم جیره) و جیره فاقد افزودنی رنگدانه‌ای (شاهد) بر روی رشد، شاخص‌های خونی، ایمنی و رنگ‌پذیری ماهی اسکار ببری (Astronotus ocellatus) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 120 قطعه ماهی اسکار ببری با وزن متوسط 5/0±5/7 گرم به مدت 8 هفته با جیره‌های آزمایشی تغذیه شدند. در انتهای دوره برای بررسی شاخص‌ها، از آن‌ها نمونه‌برداری به عمل آمد. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها اختلاف معنی‌داری را بین تیمار تغذیه شده با آستاگزانتین با سایر تیمارها از نظر شاخص‌های WG، FCR، SGR، BWI، افزایش طول و فعالیت لیزوزیمی نشان داد (05/0P<)، ولی در سایر شاخص‌های ایمنی (ایمنوگلوبولین کل،IgM )، شاخص‌های خونی و کاروتنوئید کل اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (05/0P>). نتایج مطالعه حاضر نشان داد رنگدانه‌های مورد استفاده می‌تواند سبب بهبود شاخص‌های رشد، ایمنی و رنگی شدن در ماهی اسکار ببری شود که در بین این رنگدانه‌ها، آستاگزانتین عملکرد مطلوب‌تری نسبت به دیگر رنگدانه‌ها داشت.}, keywords_fa = {آستاگزانتین,ماهی اسکار,زردچوبه,جلبک اسپیرولینا,شاخص‌های ایمنی}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3445.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3445_de91102916b79e008aa72a3264033d5f.pdf} }