@article { author = {Mohammadi Movahed, Mohana and Babakhani, Aria and Sattari, Masoud and Ghafoori, Hossein and Johari, Seyed Ali}, title = {Effects of iron oxide nanoparticles (Fe2O3) on the antioxidant defense system and lipid peroxidation in the gill of juvenile common carp (Cyprinus carpio)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {7}, number = {1}, pages = {41-54}, year = {1970}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2019.9471.1221}, abstract = {The aim of this study was to evaluate the toxicity of iron oxide nanoparticles on the gill antioxidant defense system of juvenile common carp (Cyprinus carpio). The juveniles (17±0.6g) were exposed to different concentrations (10, 30 and 50.0 mg.L-1) of waterborne iron oxide nanoparticles for 0, 1, 7 and 14 days and then the levels of antioxidant enzymes activities including superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA) were evaluated in gills. The results showed that exposure to nanoparticles led to a significant increase in MDA levels and time-related changes in antioxidant enzyme activities (p < 0.05). Therefore, the biomarkers such as antioxidant enzymes and MDA level can be used as a suitable index for monitoring oxidative stress in carp.}, keywords = {Nanoecotoxicology,Common carp,Gill,Nanoparticles,Iron Oxide}, title_fa = {اثر نانوذرات اکسید آهن سه ظرفیتی (Fe2O3) بر سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی و پراکسیداسیون چربی در بافت آبشش بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa = {هدف از پژوهش حاضر بررسی سمیت نانوذرات اکسید آهن بر سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی بافت آبشش بچه ماهی کپور معمولی بود. بدین منظور بچه­ماهیان با میانگین وزن 6/0±17 گرم به مدت دو هفته در معرض غلظت­های 0، 10، 30 و 50 میلی‌گرم در لیتر نانو‌ذرات آهن قرار گرفتند. نمونه­برداری در روزهای 0، 1، 7 و 14 انجام شد و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون ­پراکسیداز و میزان پراکسیداسیون چربی (MDA) در آبشش مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که قرار­گیری در معرض نانوذرات ­آهن منجر به افزایش معنی­دار در میزان پراکسیداسیون چربی و تغییر در فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی با گذشت زمان شد (05/0p <) که در واقع نشان دهنده پاسخ زیستی ماهیان به نانوذرات اکسید­ آهن بود. بنابر این، پایش شاخص­های زیستی مانند آنزیم­های آنتی­اکسیدانی و سطح ­مالون ­دی­آلدئید می­تواند شاخصی مناسب برای سنجش استرس اکسیداتیو وارد شده به ماهی کپور معمولی ­باشد.}, keywords_fa = {نانوبوم‌سم‌شناسی,کپور معمولی,آبشش,نانوذرات,اکسید آهن}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3447.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_3447_9f2d3d85339fc635ec028fef0c0cc322.pdf} }