@article { author = {Babaei Mahani Nejad, Sepideh and yousefzadi, morteza and Soleimani, Soolmaz}, title = {Phlorotannins extracted from macroalgae as a new antioxidant source}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {8}, number = {1}, pages = {69-94}, year = {2020}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2020.12172.1300}, abstract = {Industrial usage of different macroalgae has grown exponentially during the last decade. Nutritional applications for human feeding and multiple therapeutic are their main important exploitation. This study aimed to investigate the biological activities of the organic, water and ethyl acetate fractions of two brown algae Polycladia myrica and Padina sp., collected from the coast of Qeshm Island. In this experimental study, for identification of the superior species, the tested biological activities included antioxidant assay at gradient concentrations by ferric reducing power assay, FRAP, inhibition free radicals DPPH and ABTS, total phenolic and phlorotannins content, and antibacterial assay by disk diffusion. The more effective algal fractions by maximum antioxidant capacity in all tested methods were recorded for ethyl acetate fractions in both macroalgae. Only ethyl acetate fraction of Padina sp. had an antibacterial effect on all studied strains. Both brown algae, Polycladia myrica and Padina sp., had antioxidant and antibacterial activities, but Padina sp. due to the high amount of phenol and phlorotannins and high antioxidant and antibacterial power can be introduced as a priority species for biological properties.}, keywords = {Phlorotannins,Antioxidant,Antibacterial,brown macroalgae}, title_fa = {فلوروتانن استخراج شده از ماکروجلبک‌های قهوه‌ای به عنوان یک منبع جدید آنتی‌اکسیدانی}, abstract_fa = {بهره‌گیری‌های صنعتی از جلبک‌های دریایی در دهه‌های گذشته رشد نمایی را نشان می‌دهد. کاربردهای غذایی به ویژه در ترکیبات غذای انسان و کاربردهای درمانی از مهم‌ترین این بهره‌مندی‌ها به شمار می‌آید. هدف مطالعه حاضر ارزیابی فعالیت زیستی فراکشن آلی، آبی و اتیل‌استاتی از دو گونه ماکروجلبک قهوه‌ای Polycladia myrica و Padina sp. از سواحل جزیره قشم بود. در مطالعه تجربی حاضر، به منظور شناسایی گونه برتر، خواص زیستی شامل خواص آنتی‌اکسیدانى و ضدباکتریایی، از یک گرادیان غلظتی با روش‌های سنجش توان احیاکنندگی آهن، FRAP و مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS، تعیین ترکیبات فنلی و فلوروتانن و نیز سنجش فعالیت ضدباکتریایی به روش دیسک انتشار استفاده شد. فراکشن اتیل‌استاتی در هر دو گونه ماکروجلبکی بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی را در تمامی روش‌های مورد آزمایش داشت. تنها فراکشن اتیل‌استاتی ماکروجلبک Padina sp. فعالیت ضدباکتریایی نسبت به همه سویه‌های مورد مطالعه نشان داد. هر دو گونه ماکروجلبک قهوه‌ای Polycladia myrica و Padina sp. خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی داشتند، اما ماکروجلبک گونه Padina sp. به دلیل داشتن مقادیر زیادی فنل و فلوروتانن و قدرت آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی بالا، می‌تواند به عنوان گونه‌ای با ارجحیت خواص زیستی معرفی شود.}, keywords_fa = {Phlorotannins,Antioxidant,Antibacterial,brown macroalgae}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_4081.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_4081_1c2144b623ec3f2f14af5fdbe60041c8.pdf} }