@article { author = {Heydari Sadegh, Toba and Ahmadifar, Ehsan and Dadar, Maryam and Sheikhzadeh, Najmeh}, title = {Modulation of growth performance, digestive enzyme activity, serum biochemical and immunological parameters in common carp (Cyprinus carpio) using probiotic Bacillus cereus}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {8}, number = {3}, pages = {1-19}, year = {2020}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2020.15575.1364}, abstract = {The genus of Bacillus, due to its higher resistance to harsh environmental conditions, is the most broadly used probiotic in aquaculture. Present study was designed to investigate the effects of Bacillus cereus on growth, digestive enzyme activity and serum biochemical and immunological indices in common carp (Cyprinus carpio). After the 14-day adaptation, fish with mean weight of 70.57±0.72g were allocated into 12 tanks (15 fish per tank) and fed basal diet (control group) and diets containing probiotic B. cereus in three doses, including 107, 108, and 109 CFU.g-1. After 45 days feeding, diet supplemented with higher dose of probiotic showed significantly better result of weight gain, digestive enzyme activities for trypsin, amylase and lipase, mean white blood cell and lymphocyte counts, total antibody level, lysozyme and protease activities than those with the control diet (p < 0.05). Meanwhile, albumin, triglyceride and aspartate aminotransferase levels were remarkably higher in medium and high doses than the control group (p < 0.05). Based on the present results, supplementation of probiotic B. cereus, especially at 109 CFU.g-1, is recommended to enhance the growth performance, hemato-immunological responses, and digestive enzyme activities in common carp.}, keywords = {: Bacillus cereus,Common carp,Growth,Digestive Enzyme,Biochemical parameters,Immunological parameters}, title_fa = {بهبود عملکرد رشد، فعالیت آنزیم گوارشی، شاخص‌های بیوشیمیایی و ایمنی سرم در کپور معمولی (Cyprinus carpio ) با پروبیوتیک Bacillus cereus}, abstract_fa = {باکتری‌های جنس Bacillus به دلیل مقاومت بالا در شرایط محیطی نامناسب، از پروبیوتیک‌های رایج در آبزی‌پروری هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات باکتری Bacillus cereus بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیم­های گوارشی و شاخص­های بیوشیمیایی و ایمنی سرم در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) پایه‌ریزی شد. پس از دوره سازگاری 14 روزه، ماهی‌ها با میانگین وزن 72/0±57/70 گرم در 12 وان (15 ماهی در هر وان) توزیع شدند و با جیره پایه (گروه شاهد) و جیره‌های حاوی پروبیوتیک B. cereus با مقادیر 107، 108 و 109 سلول در گرم تغذیه شدند. پس از 45 روز تغذیه، جیره حاوی بالاترین مقدار پروبیوتیک سبب ایجاد پاسخ بهتر در افزایش وزن، آنزیم‌های گوارشی تریپسین، آمیلاز و لیپاز، تعداد گلبول سفید و لنفوسیت، آنتی‌بادی کل، فعالیت لیزوزیم و پروتئاز در مقایسه با جیره شاهد شد (05/0>P). همچنین، افزایش معنی‌دار آلبومین، تری‌گلیسرید و آسپارتات آمینوتراسفراز در مقادیر میانی و بالایی پروبیوتیک مشاهده شد (05/0>P). بر اساس این نتایج مصرف پروبیوتیک B. cereus، به ویژه به میزان 109 سلول در گرم، برای بهبود عملکرد رشد، فعالیت آنزیم­های گوارشی و شاخص‌های بیوشیمیایی و ایمنی در ماهی کپور معمولی پیشنهاد می‌شود.}, keywords_fa = {Bacillus cereus,کپور معمولی,رشد,آنزیم گوارشی,شاخص‌های بیوشیمیایی,شاخص‌های ایمنی}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_4442.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_4442_f429980217276c313ee8faf7c6c7e601.pdf} }