@article { author = {Razavi Amri, Seyede Rahime and Gholipour Kannani, Hosna and Farhangi, Mohamad and Adineh, Hossein}, title = {The study on the effect of oregano essential oil (Zataria multiflora) and ginger powder (Zingiber afficinale) on growth performance immunity system and blood parameters of Common carp (Cyprinus carpio)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {9}, number = {3}, pages = {67-88}, year = {2021}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2021.18588.1407}, abstract = {The aim of this study was to evaluate the effects of herbal supplements including Zataria multiflora essential oil and ginger (Zingiber officinale) powder in order to achieve goals such as growth performance, immunity system and blood parameters of common carp. The fishes with the average weight and length of 107.08±0.58g and 20.01±0.08cm respectively, were fed during 35 days. The experiment was done with 3 treatments with triplicate including a control (T1), Z. multiflora essential oil (T2) with 10g/kg feed and ginger powder (T3) with 10g/kg feed. Growth indices and nutrition performance, hematological parameters, immunity system and digestive enzymes were measured. Results showed there were significant differences in Wf, SGR, FCR, PER and LER in the treatments (P<0.05). The lowest value of FCR was obtained in treatments fed with ginger powder which was 1.38 (P<0.05). The results revealed that the highest amount of protease and lipase enzymes were obtained in the ginger powder treatment which had a significant difference compared to the control treatment (P<0.05). The highest hemoglobin content of common carp was obtained in the treatment containing ginger powder, which was statistically significant compared to the control treatment (P<0.05). The percentage of blood hematocrit in both experimental treatments was lower than control (P<0.05). However, findings of this study suggest that ginger powder performance was positive and significant on growth indices and immunity system compared to oregano essential oil.}, keywords = {: Herbal Supplements,Digestive enzymes,blood parameters,Common carp}, title_fa = {تاثیر مکمل خوراکی آویشن شیرازی (Zataria multiflora) و زنجبیل (Zingiber officinale) بر عملکرد رشد، ایمنی و فراسنجه‌های خونی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa = {مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر مکمل خوراکی اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora) و پودر زنجبیل (Zingiber officinale) بر عملکرد رشد، ایمنی و فراسنجه‌های خونی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) صورت گرفت. ماهیانی کپور معمولی با میانگین وزنی و طولی به ترتیب  58/0±08/107 گرم و 08/0±01/20 سانتی‌متر به مدت 35 روز تحت آزمایش تغذیه شدند. 3 تیمار آزمایشی با سه تکرار شامل گروه شاهد (تیمار 1)، اسانس آویش شیرازی (تیمار 2) و پودر زنجبیل (تیمار 3) هر کدام با غلظت 10 گرم به ازای هر کیلوگرم جیره در نظر گرفته شد. شاخص­های رشد و کارایی تغذیه، شاخص‌های خون‌شناسی، ایمنی غیراختصاصی و آنزیم‌های گوارشی اندازه‌گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که وزن نهایی ماهی، نرخ رشد ویژه، کارایی تبدیل غذایی و نسبت کارایی پروتئین و چربی اختلاف معنی‌داری را در بین تیمارهای آزمایشی نشان داد (05/0>P). کمترین مقدار ضریب تبدیل غذایی در تیمار تغذیه شده با پودر زنجبیل به دست آمد که برابر با 38/1 بود (05/0>P). بالاترین مقدار آنزیم‌های‌ پروتئاز و لیپاز در تیمار حاوی پودر زنجبیل به دست آمد که در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی‌داری داشت (05/0>P). بالاترین مقدار هموگلوبین خون ماهی کپور در تیمار حاوی پودر زنجبیل به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف آماری معنی‌داری داشت (05/0>P). همچنین درصد هماتوکریت خون در تمام تیمارهای آزمایشی کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). طبق یافته‌های این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت عملکرد پودر زنجبیل در مقایسه با آویشن شیرازی بر شاخص‌های رشد و خونی مثبت و معنی­دار بود.}, keywords_fa = {مکمل‌های گیاهی,آنزیم‌های گوارشی,فراسنجه‌های خونی,کپور معمولی}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5298.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5298_243eca1d83afb14596949d0e32b798f5.pdf} }