@article { author = {Allaf Noverian, Hamid and Moosapour, Masoud and Molodi Siahmazgi, Seyyed Mohammad}, title = {The effect of different salinity on growth performance, survival and environmental shock on Anzali wetland freshwater mussel (Anodonta cygnea)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {9}, number = {4}, pages = {21-34}, year = {2022}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2021.17990.1399}, abstract = {This study aimed to investigate the different levels of salinity effect on growth and survival of Anzali wetland freshwater mussels, Anodonta cygnea. Four levels of salinity including 0 (control), 4, 6 and 8 g/L were considered for each of the treatment. 120 samples of fresh mussel with an average initial weight of 50.18±0.68g were distributed randomly between 12 tanks with a volume of 100 L. After 8 weeks of experiment, growth indices were evaluated. The results showed that the weight gain (WG), relative weight gain percentage (RGR), specific growth percentage (SGR) and condition factor (K) were not showed significant difference between control and treatments 4 and 6g/L (P>0.05). With increasing salinity to 8 g/L, growth and survival factors decreased (P<0.05). At the end of the experimental period, samples were separately exposed to high temperature (32°C) and salinity (10g/L) for 72 hours to evaluate the environmental shock. The experiment results showed that the growth and survival of fresh water mussel at salinity of 4 and 6g/L had reliable performance. In addition, the survival rate due to environmental shock had better performances in treatments 4 and 6g/L.}, keywords = {Adaptation,rearing,Mollusca,Physiology,Environment}, title_fa = {اثرات سطوح مختلف شوری بر رشد، بقا و شوک ناشی از عوامل محیطی بر صدف آب شیرین تالاب انزلی (Anodonta cygnea)}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر رشد و بقای صدف آب شیرین تالاب انزلی Anodonta cygnea بوده است. چهار سطح از درجات شوری شامل صفر (شاهد)، 4، 6 و 8 گرم در لیتر برای هر یک از تیمارها در نظر گرفته شد. تعداد 120 قطعه صدف با میانگین وزن 82/4±18/50 گرم به طور تصادفی بین 12 مخزن 100 لیتری توزیع شدند. پس از 8 هفته آزمایش، شاخص‌های رشد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شاخص‌های افزایش وزن (WG)، درصد افزایش وزن نسبی (RGR)، درصد رشد ویژه (SGR) و ضریب وضعیت بین گروه شاهد و تیمارهای حاوی ۴ و ۶ گرم در لیتر شوری، اختلاف معناداری را نشان نداد (05/0P>). با افزایش شوری به 8 گرم در لیتر، شاخص‌های رشد و بقا کاهش یافتند (05/0P<). در انتهای دوره آزمایش، برای بررسی شوک محیطی، نمونه‌ها به طور جداگانه در معرض دما (32 درجه سانتی‌گراد) و شوری بالا (10 گرم در لیتر) به مدت 72 ساعت قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که رشد و بقا صدف‌ها در شوری‌های 4 و 6 گرم در لیتر  از عملکرد مناسب­تر برخودار بودند. همچنین درصد بقای ناشی از شوک محیطی در تیمار با شوری‌های 4 و 6 گرم در لیتر از عملکرد خوبی بر خوردار بود.}, keywords_fa = {Adaptation,rearing,Mollusca,Physiology,Environment}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5506.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5506_1d4fa7c8d4f54c603e93f847a14933e9.pdf} }