@article { author = {Parmohammadi, Majid and Sarvi Moghanlou, Kourosh and Imani, Ahmad}, title = {Effect of dietary supplementation with rosemary (Rosmarinus officinalis ) and thyme ( Zataria multiflora) powders on intestinal histopathology of common carp (Cyprinus carpio ) fingerlings fed Roundup® contaminated diet}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {9}, number = {4}, pages = {59-80}, year = {2022}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2021.18837.1413}, abstract = {The present study was aimed to determine the intestinal histopathological changes of common carp fingerling following dietary exposure to Roundup® and the efficacy of dietary inclusion of medicinal plants thyme and rosemary powders to decrease such tissue changes. For this purpose, 300 fingerlings with an average body weight of 15±1.5g were randomly distributed to 5 treatments and fed at 3 different stages as follow: stage 1 with a diet containing 20g/kg of plant powder alone or in combination (treatments 3-5), stage 2 with a diet containing 2.3 mg/kg of Roundup® (treatments 2-5) and stage 3 feeding with diets with neither contaminant nor the medicinal plant powders. Results showed that at the end of the first stage, intestinal tissue had normal microscopic appearance. Pathological changes including necrosis, detachment of intestinal villus, vacuolation in intestinal epithelial cells, infiltration of inflammatory cells along with edema and hyperemia were observed at the end of the second stage in those groups exposed to dietary Roundup® (treatment 2), but those fish previously received diets supplemented with rosemary or thyme (treatments 3 and 4) showed mild tissue changes. Furthermore, simultaneous dietary administration of rosemary and thyme powders (treatment 5) resulted in better tissue protection. Based on the results of the stage 3, after two weeks long recovery period, tissue significant structure amendment was observed in comparison to the previous stage (P<0.05). In conclusion, dietary inclusion of medicinal plant Rosmarinus officinalis and Zataria multiflora powders could reduce the histopathological changes in intestine of common carp fingerling exposed to dietary Roundup®.}, keywords = {Tissue Damage,Intestine,Herbicide,Medicinal plant,Cyprinus carpio}, title_fa = {اثر افزودن پودر گیاهان رزماری (Rosmarinus officinalis) و آویشن (Zataria multiflora) به جیره غذایی بر بافت روده بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) تغذیه شده با خوراک آلوده به علف کش رانداپ}, abstract_fa = {مطالعه حاضر با هدف تعیین آسیب­های علف‌کش رانداپ بر بافت روده بچه­ماهی کپور معمولی و اثر افزودن پودر گیاهان دارویی آویشن (Rosmarinus officinalis) و رزماری (Zataria multiflora) به جیره غذایی برای کاهش آسیب­ها انجام پذیرفت. به این منظور، 300 قطعه بچه­ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 5/1±15 گرم در قالب 5 تیمار تقسیم و در سه مرحله شامل مرحله اول: با جیره غذایی حاوی 20 گرم در کیلوگرم از پودر گیاهان به تنهایی و یا ترکیبی (تیمارهای 3-5)، مرحله دوم، با جیره غذایی دارای 3/2 میلی‌گرم در کیلوگرم سم رانداپ (تیمارهای 2-5) و مرحله سوم با جیره غذایی بدون سم و پودر گیاهان دارویی تغذیه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که در انتهای مرحله اول روده ماهیان ساختار میکروسکوپی طبیعی داشتند. در پایان مرحله دوم، تغییرات بافتی از قبیل نکروز و ریزش پرزهای روده، حفره­دار شدن سلول­های اپیتلیالی روده، نفوذ سلول­های التهابی، ادم و پرخونی در گروه دریافت کننده سم (تیمار 2)، مشاهده شد، ولی ماهیانی که جیره­های غذایی حاوی رزماری و آویشن دریافت کردند (تیمارهای 3 و 4)، آسیب­های بافتی خفیفی نشان دادند. به علاوه، افزودن ترکیب دو گیاه به جیره (تیمار 5) اثرات بهبودی بیشتری نسبت به تیمارهای 3 و 4 داشت. بر اساس نتایج مرحله سوم، بعد از گذشت دو هفته دوره بهبودی، ترمیم معنی­دار ساختار بافت نسبت به مرحله قبل مشاهده شد (05/0P<). به طور کلی، افزودن گیاهان آویشن و رزماری به جیره غذایی بچه‌ماهی کپور معمولی توانست باعث کاهش آسیب­های بافت روده ناشی از سم رانداپ شود.}, keywords_fa = {آسیب های بافتی,روده,علف‌کش,گیاهان دارویی,کپور معمولی}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5508.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5508_0c5d0dad330cfb45bd90e6aee579f797.pdf} }