@article { author = {Kakavand, Farahnaz and Iri, Atefeh and Rezaei Shadegan, Maryam and Bigdeli, Masoud and Heydarzadeh Barzegar, Danial and Zamani, Vahid and Barkhordar, Mohsen and Houshmand, Paria and Zare Mehrabadi, Esmaeil and Hedayati, Aliakbar}, title = {Toxicity effect of silver nitrate on some hematological indices of Nil tilapia (Oreochromis niloticus) fed with different levels of prebiotic oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)}, journal = {Aquatic Physiology and Biotechnology}, volume = {9}, number = {4}, pages = {141-160}, year = {2022}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2345-3966}, eissn = {2538-5429}, doi = {10.22124/japb.2021.18655.1411}, abstract = {The aim of this study was to investigate the effect of different prebiotic levels of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) on hematological indices of Nil tilapia exposed to silver nitrate. For this purpose, 120 juveniles of tilapia were fed with diet containing 0 (treatment 1, control), 0.05 (treatment 2), 0.1 (treatment 3) and 0.2% (treatment 4) prebiotic oyster mushroom) for 42 days. Then, 0.5ppm of silver nitrate was added to each group for 16 days. Before and after exposing to silver nitrate, fish blood indices were evaluated. Prebiotics alone had no significant effect on RBC, MCV, hematocrit and hemoglobin (P<0.05). But, treatments fed with prebiotics and exposure to silver nitrate toxin showed an increase in WBC, MCHC (in 0.1 and 0.2 treatments), MCH indices compared to the control group. According to the results, oral prebiotics stimulated nonspecific immunity in tilapia and using mushroom prebiotics reduced the destructive effects of the silver nitrate toxin on blood indices. In conclusion, levels of 0.1 and 0.2% of prebiotic oyster mushroom in treatments which exposed to 0.5ppm silver nitrate toxin could improve the blood factor status of tilapia.}, keywords = {Prebiotic,Silver nitrate,Tilapia,Blood indices}, title_fa = {اثر سمیت نیترات نقره بر برخی شاخص‌های خونی ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) تغذیه شده با سطوح مختلف پربیوتیک قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus)}, abstract_fa = {هدف از انجام این مطالعه، تعیین تاثیر سطوح مختلف پربیوتیک قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) بر شاخص‌های خونی ماهی تیلاپیای نیل مواجهه شده با نیترات نقره بود. به همین منظور، 120 قطعه بچه ماهی تیلاپیا به مدت 42 روز در 4 تیمار با جیره‌های حاوی 0 (تیمار 1، شاهد)، 05/0 (تیمار 2)، 1/0 (تیمار 3) و 2/0 (تیمار 4) درصد پربیوتیک قارچ صدفی تغذیه شدند. سپس به هرکدام از گروه‌ها ppm5/0 نیترات نقره به مدت 16 روز اضافه شد. شاخص‌های خونی ماهیان در تیمارهای مختلف قبل و بعد از قرارگیری در معرض نیترات نقره ارزیابی شد. پربیوتیک به تنهایی اثر معنی‌داری بر RBC، MCV، هماتوکریت و هموگلوبین نداشت (05/0P<)، ولی تیمارهای تغذیه شده با پربیوتیک و مواجهه با سم نیترات نقره افزایش شاخص‌های WBC، MCHC (در تیمارهای 1/0 و 2/0)و MCH را نسبت به گروه شاهد نشان دادند. طبق نتایج به دست آمده، پربیوتیک در روش خوراکی، ایمنی غیراختصاصی را در ماهی تیلاپیا تحریک کرد و استفاده از پربیوتیک قارچ اثرات تخریبی ناشی از سم نیترات نقره را بر شاخص‌های خونی کاهش داد. در مجموع، سطوح 1/0 و 2/0 درصد پربیوتیک قارچ صدفی در تیمارهایی که در معرض ppm5/0 سم نیترات نقره بودند، توانست سبب بهبود وضعیت شاخص­های خونی ماهی تیلاپیا شود.}, keywords_fa = {: پربیوتیک,نیترات نقره,ماهی تیلاپیا,شاخص‌های خونی}, url = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5530.html}, eprint = {https://japb.guilan.ac.ir/article_5530_2f3e60272fdbdb3a54a8afd7f2369f2a.pdf} }