دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
06
ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) و عصاره جلبک قهوهای Colpomenia sinuosa
1
25
FA
ویدا
قائمی
کارشناس ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
vidaghaemi13394@gmail.com
ابراهیم
علیزاده دوغیکلایی
دانشیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
kordjazi_moazameh@yahoo.com
معظمه
کردجزی
استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
kordjazi.m@gmail.com
امروزه به دلیل اثرات نامطلوب آنتیاکسیدانهای مصنوعی، آنتیاکسیدانهای طبیعی توجه زیادی را به خود جلب کردهاند. ماکروجلبکهای دریایی و پروتئین هیدرولیز شده ماهی منابع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند و نقش مهمی را در حفظ کیفیت مواد غذایی در طول فرآوری و ذخیرهسازی ایفا میکنند. در مطالعه حاضر فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکای معمولی (<em>Clupeonella cultriventris caspia</em>) و عصاره جلبکی <em>Colpomenia sinuosa</em> مورد بررسی قرار گرفت و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی یون آهن و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد هیدروکسیل عصاره جلبکی و پروتئین هیدرولیز شده محاسبه شد. نتایج نشان داد در روشهای مهارکنندگی رادیکالهای آزادDPPH و هیدروکسیل در غلظت 2 درصد به ترتیب 89/0±56/2 و 50/1±71 درصد و میزان قدرت احیاکنندگی آهن در غلظت 2 درصد 007/0±47/0 در پروتئین هیدرولیز شده و برای عصاره جلبکی در غلظتهای 200 (DPPH) و 400 (مهارکنندگی رادیکال آزاد هیدروکسیل) میلیگرم بر میلیلیتر به ترتیب 50/1±68/2 و 25/13±87/71 درصد و میزان قدرت احیاکنندگی آهن در غلظت 07/1 میلیگرم بر میلیلیتر 003/0±128/0 بود. بر طبق نتایج این مطالعه، میتوان پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکای معمولی (<em>C. cultriventris caspia</em><em>)</em> و عصاره ماکروجلبک <em>C. sinuosa</em> را به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات آنتیاکسیدانی به شمار آورد.
جلبک قهوهای,پروتئین هیدرولیز شده,خاصیت آنتیاکسیدانی,ماهی کیلکای معمولی
https://japb.guilan.ac.ir/article_2700.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2700_a0b189777b1d23d00bb48e9fcd42e76d.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
06
بررسی اثر تغییرات دما و غلظت سرم جنین گاوی بر روند رشد و تکثیر سلولهای تخمدانی کشت داده شده ماهی مید (Liza klunzingeri)
27
39
FA
زهرا
شیبانی
دانشجوی دکتری زیستشناسی دریا، گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
zshaibani73@pnu.ac.ir
عبدالعلی
موحدی نیا
0000-0001-9238-8812
دانشیار گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
amovahedinia@yahoo.com
نگین
سلامات
دانشیار گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
salamatnegin@gmail.com
محمود
هاشمی تبار
دانشیار مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران
hashemitabar@gmil.com
وحید
بیاتی
استادیار مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران
v.bayati@gmail.com
10.22124/japb.2018.2725
هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر میزان درصد سرم جنین گاوی (FBS) و تغییرات دمایی در کشت اولیه سلولهای تخمدانی ماهی مید (<em>Liza klunzingeri</em>) بود. به همین منظور تعداد10 قطعه ماهی با میانگین وزنی 45 تا 50 گرم صید و به صورت زنده به آزمایشگاه منتقل شد. بعد از ضدعفونی کردن بدن ماهیها توسط الکل اتانول %70، بافت تخمدان از بدن خارج و توسط قیچی به قطعات ریز تقسیم شد. سلولهای تخمدانی با استفاده از آنزیم تریپسین جداسازی و در فلاسکهای حاوی محیط کشت L-15 در شرایط متفاوت دمایی (20، 25، 28، 30 و 32 درجه سانتیگراد) و میزان سرم جنین گاوی (0، 10، 15 و 20 درصد) کشت شدند. شمارش سلولها نشان داد که رشد سلولهای تخمدانی ماهی مید در محیط کشت دارای FBS 15 درصد به حداکثر خود رسید، در حالی که تغییرات دمایی تاثیر چندانی بر رشد سلولهای این ماهی نداشت. در مجموع، مناسبترین شرایط برای کشت سلولهای تخمدانی ماهی مید، استفاده از FBS 15 درصد و دمای بالاتر از 20 درجه سانتیگراد است.
کشت سلول,Liza klunzingeri,FBS,دما
https://japb.guilan.ac.ir/article_2725.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2725_3e8ad594419be4ca1f432bd7af3075cf.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
06
اثرات سیتوتوکسیک ترکیب لانوسترول استخراج شده از خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota از جزیره هنگام، خلیج فارس
41
55
FA
ملیکا
ناظمی
استادیار پژوهشی، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
melikanazemi@yahoo.com
هادی
غفاری
استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
hadi.ghafarii@gmail.com
محمد صدیق
مرتضوی
دانشیار پژوهشی، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
m_sedigh@yahoo.com
محمد علی
احمدی طبا
دکتری شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
maataba@gmail.com
محمدرضا
آقاصادقی
دانشیار گروه هپاتیت و ایدز، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
mr_sadeqi@yahoo.com
10.22124/japb.2018.6499.1133
با توجه به فراوانی گونه <em>Holothuria leucospilota</em>در خلیج فارس و تولید ترکیبات ترپنوئیدی با خواص سیتوتوکسیک توسط آنها، در این پژوهش به بررسی خواص سیتوتوکسیک ترکیب لانوسترول، نوعی تریترپنوئید، پرداخته شده است. به این ترتیب که نمونههای پودر خشک خیار دریایی با استفاه از استون عصارهگیری شدند. سپس به منظور جداسازی ترکیب لانوسترول عصاره توسط ستون کروماتوگرافی سیلیکاژل با حلالهای انهگزان و اتیل استات شست و شو داده شد. غلظت کشندگی این ترکیب نیز توسط آزمون XTT روی رده سلول سرطانی اپیتلیوم دهانی (KB/C152) و سلولهای سالم جنینی کلیه انسان (Hek293) مورد سنجش قرار گرفت. ترکیب لانوسترول توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با درجه خلوص 96 درصد در جزء شماره 49 (اتیل استات 100: انهگزان 0) شناسایی شد. میزان پنجاه درصد کشندگی ترکیب لانوسترول استخراج شده از عضله خیار دریایی نسبت به رده سلولی سرطانی اپیتلیوم دهانی برابر با 36/6 میکروگرم در میلیلیتر محاسبه شد، اما این ترکیب هیچ اثر کشندگی روی سلولهای جنینی کلیه انسان، به عنوان سلول سالم، از خود نشان نداد. مطالعه انجام شده نشان میدهد ترکیب لانوسترول استخراج شده از عضله خیار دریایی گونه <em>H. leucospilota</em> دارای اثرات سیتوتوکسیک بسیار قوی است.
خیار دریایی,متابولیت ثانویه,ترپنوئید,سیتوتوکسیک,خلیج فارس
https://japb.guilan.ac.ir/article_2726.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2726_319f526263421c3a6dcb2e20c3bd9bfe.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
11
اثر دو نوع رقیق کننده بر شاخصهای تحرک اسپرم ماهی بستر (Huso huso♀×Acipenser ruthenus♂) طی نگهداری بلندمدت
57
72
FA
شهروز
برادران نویری
دانشجوی دکتری شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
shahrouzbn170@gmail.com
احمد
نوری
استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
nooryahmad@gmail.com
محمود
بهمنی
استاد گروه فیزیولوژی، موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی، رشت، ایران
mahmoudbahmani@ymail.com
محمدعلی
یزدانی ساداتی
دانشیارگروه تکثیر و پرورش، موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی، رشت، ایران
myazdanisadati@yahoo.com
آرش
اکبرزاده
0000-0002-2527-4791
استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
akbarzadeh@ut.ac.ir
10.22124/japb.2018.6465.1130
نگهداری طولانی مدت اسپرم از جمله راهکارهای مدیریتی استفاده از سلولهای جنسی در تکثیر مصنوعی ماهیان است. ماهی بستر یکی از بهترین گزینههای آبزیپروری ماهیان خاویاری است که تاکنون بر روی انجماد اسپرم آن مطالعهای صورت نگرفته است. در مطالعه حاضر، تغییرات ویژگیهای تحرک اسپرم ماهی خاویاری بستر پس یک سال نگهداری با دو رقیق کننده، مورد بررسی قرار گرفت. میانگین درصد تحرک، مدت زمان تحرک و VSL برای رقیق کننده 1E به ترتیب 7/4±57/47 درصد، 61/6±77/96 ثانیه و 81/40±39/125 میکرومتر بر ثانیه و پس از یک سال به ترتیب 36/5±71/33درصد، 24/5±5/102 ثانیه و 55/24±84/60 میکرومتر بر ثانیه بود. میانگین همین شاخصها برای رقیق کننده 2E به ترتیب 06/3±47/41 درصد، 01/9±102 ثانیه و 19/31±26/110 میکرومتر بر ثانیه و پس از یک سال به ترتیب 55/4±51/28 درصد، 11/10±67/82 ثانیه و 6/27±77/52 میکرومتر بر ثانیه بود. نتایج نشان داد که تفاوتی در شاخصهای بررسی شده بین دو رقیق کننده وجود نداشت (05/0P>). یافتههای این پژوهش میتواند به عنوان اطلاعات پایه در زمینه نگهداری بلندمدت اسپرم این ماهی مورد استفاده قرار گیرد.
: رقیق کننده اسپرم, شاخصهای تحرک,بستر,نگهداری بلند مدت
https://japb.guilan.ac.ir/article_2727.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2727_93d8d191dfed163dfbf22efc52eaed85.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
11
اثرات سطوح مختلف پروبیوتیک Lactobacillus casei و نانوذرات نقره بر شاخصهای رشد و ترکیب لاشه بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
73
90
FA
روح الله
شیخ ویسی
دانشجوی دکتری تولید و بهرهبرداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
roholla_veisi@yahoo.com
طاهره
باقری
استادیار مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، چابهار، ایران
bagheri1360@gmail.com
حبیب الله
سنچولی
دانشجوی کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
سید علی اکبر
هدایتی
0000-0002-3014-1926
دانشیار گروه تولید و بهرهبرداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
hedayati@gau.ac.ir
10.22124/japb.2018.6377.1122
در این مطالعه سطوح مختلف پروبیوتیک <em>Lactobacillus casei</em> و نانو ذرات نقره بر شاخص های رشد و ترکیب لاشه ماهی کپور معمولی (<em>Cyprinus carpio</em>) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 250 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 4/2±23 گرم در سه دسته ماهیان بدون پروبیوتیک و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح A (10<sup>6</sup> کلیفرم بر میلیلیتر) و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح B (10<sup>7</sup> کلیفرم بر میلیلیتر) تقسیم و به مدت 42 روز تیمار شدند. سپس به هر کدام از گروهها 50 درصد غلظت کشنده نانونقره به مدت 10 روز به آب اضافه شد. پروتئین کل، چربی کل، خاکستر و رطوبت به ترتیب با استفاده از کجدال، سوکسله، کوره الکتریکی و خشک کردن نمونهها اندازهگیری شدند. نانونقره شاخصهای رطوبت، درصد افزایش وزن بدن، فاکتور وضعیت لاشه را کاهش و شاخصهای چربی، پروتئین و افزایش وزن بدن را افزایش داد. ترکیب نانونقره و پروبیوتیک نیز در شاخصهای رطوبت، چربی و درصد افزایش وزن بدن نقش مثبتی ایفا کرد و منجر به تعدیل این شاخصها شد. در مجموع، ترکیب پروبیوتیک و نانونقره تا حدی توانست اثرات نامطلوب ناشی از نانونقره را بر برخی شاخصهای رشد و ترکیب بیوشیمیایی بدن بچه ماهی کپور معمولی بهبود ببخشد.
آبزی,نانوذرات,بهبود مقاومت,پروبیوتیک
https://japb.guilan.ac.ir/article_2728.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2728_aeddaa1285e929d091e9b91f5c7b7cd0.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
11
اثرات متقابل کشت توام برنج و میگوی رودخانهای شرق (Macrobrachium nipponense)
91
111
FA
ابوالفضل
بایرامی
استادیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
abolfazlbayrami@gmail.com
حمید
علاف نویریان
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران
navi@guilan.ac.ir
منصور
افشارمحمدیان
دانشیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
afshar@guilan.ac.ir
احسان
اسدی شریف
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، رشت، ایران
afshar1357@gmail.com
فرشید
قربانی
دانشجوی دکتری تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات، دانشگاه منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
mans3000@hatmail.com
فائزه
سمیع املشی
دانشجوی کارشناسی ارشد، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
hejrat213@yahoo.com
سارا
اسمعیلی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
hejrat72@gmail.com
زهرا
الماسی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
almasi1989@yahoo.com
10.22124/japb.2018.6843.1147
کشت توام برنج و میگو در سطح جهانی به سبب بازده اقتصادی آن گسترش قابل توجهی داشته است. هدف این مطالعه بررسی اثر متقابل کشت توام میگوی رودخانهای شرق و برنج بر کیفیت و ماندگاری میگوی پس از عملآوری (نمک سود کردن) و محصول برنج بود. از این رو، میگوها پس طی مراحل پرورش، نمونهبرداری و نمک سود شدند. سپس ترکیبات مغذی میگوی بازههای زمانی صفر (شاهد، زمان عملآوری) تا دوازده هفته پس از عملآوری (هر 2 هفته یکبار) بررسی شد. علاوه بر آن شاخصهای رشد میگو هر دوهفته یکبار و شاخصهای ریختی و عملکردی گیاه برنج در انتهای هفته دوازدهم ارزیابی شد. نتایج ارزیابی نشان داد که در مجموع، تمامی شاخصهای بررسی شده از قبیل نرخ رشد ویژه، کارایی ضریب تبدیل و درصد بقای میگوها و نیز ترکیبات شیمیایی بدن میگو مانند پروتئین، چربی و رطوبت در میگوی نمک سود شده پرورش یافته طی کشت توام با برنج در حد مطلوبی بودند. همچنین، کشت توام برنج و میگو، اثرات قابل توجهی روی تمامی صفات ریختی و عملکردی گیاه برنج مانند میزان کلروفیل کل برگ، ارتفاع بوته، تعداد پنجه و تعداد پنجه بارور در هر خوشه، طول و عرض برگ پرچم، طول خوشه، عملکرد دانه، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، تعداد دانه پر در هر خوشه و میزان زیستتوده گیاهان برنج کشت شده در کشت توام با میگو در مقایسه با تیمار کود شیمیایی داشت.
میگوی رودخانهای شرق,نمک سود,کود شیمیایی,برنج
https://japb.guilan.ac.ir/article_2730.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2730_3e02bf2689ef1d43d6d6d478477dd8e1.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
16
ریختشناسی و ریختسنجی استخوان دملامه و سنگریزه شنوایی سیاهماهی گونهCapoeta saadii (Heckel, 1847) جمعآوری شده از حوضه آبریز کرمان
113
136
FA
فاطمه
محمدی
کارشناس ارشد بیوسیستماتیک جانوری، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان
mohamadi199118@yahoo.com
مجید
عسکری حصنی
0000-0001-9309-2212
دانشیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
mahesni@gmail.com
آزاد
تیموری
استادیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان
azad.teimori@googlemail.com
سید مسعود
مجدزاده
دانشیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان
madjdzadeh@yahoo.co.uk
10.22124/japb.2018.6405.1125
در این پژوهش گوناگونیهای درونگونهای در ریختشناسی استخوان دملامه (یوروهیال) و سنگریزه شنوایی (اتولیت) در گونه سیاهماهی سعدی <em>Capoeta saadii</em> (Heckel, 1847) از حوضه آبریز کرمان مورد مطالعه قرار گرفت. به این ترتیب که تعداد 48 نمونه ماهی از چهار جمعیت (زرند، کوهبنان، بردسیر و کهنوج) از حوضه آبریز کرمان صید و در الکل %75 تثبیت شد. سپس استخوان دملامه و سنگریزه شنوایی آنها استخراج شد و ریختشناسی و ریختسنجی آنها مورد بررسی قرار گرفت. ویژگیهای استخوان دملامه این گونه به این ترتیب بود: ناحیه قدامی فاقد زائده، سطح شکمی مثلثیشکل و ناحیه عقبی شکافدار و پهلوهای شکمی پهن بود. سنگریزه شنوایی آستریسکوس از نوع Gyro بود، بخش داخلی آن مقعر و بخش خارجی محدب بود، سطح شکمی صاف و دندانهدار و روستروم و Pseudorostrum اغلب نامشخص بود. نتایج ریختسنجی نشان داد که طول و عرض استخوان دملامه نسبت به فاصله بین دو چشم و فاصله پشت چشم بیشترین نقش را در تمایز جمعیتها داشت و در مورد سنگریزه شنوایی، نسبت طول میانی سنگریزه شنوایی به طول استاندارد ماهی و طول سر نقش بیشتری داشت. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که گوناگونیهای ریختی استخوان دملامه و سنگریزه شنوایی در ماهیان آب شیرین نه تنها در تفکیک گونهها، بلکه در نشان دادن تمایز جمعیتها به ویژه جمعیتهای آلوپاتریک اهمیت دارد. با در نظر گرفتن الگوی تنوع ریختی این ساختارها بین جمعیتهای مورد مطالعه میتوان نتیجهگیری کرد که جمعیتهای زرند تمایز بیشتری نسبت به سایر جمعیتها داشتند و این تفاوت احتمالا ناشی از جدایی جغرافیایی این جمعیت نسبت به سایر جمعیتها است.
تاکسونومی,ساختارهای سخت,کپورماهیان,حوضه کرمان
https://japb.guilan.ac.ir/article_2742.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2742_d4dde146eca534b8aed8832619b43449.pdf
دانشگاه گیلان
فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
2345-3966
2538-5429
5
4
2018
03
11
اثرات استفاده توام از عصاره برگ زیتون (Olea europaea) و زیره سبز (Cumin cyminum) بر شاخصهای میکروبی، شیمیایی و کیفی فیله ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) در 4 درجه سانتیگراد
137
161
FA
مهشید
شاملوفر
استادیار گروه شیلات، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
shamloofar@gmail.com
زهرا
غیاثوند
استادیار گروه شیلات، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
zaghiasvand@yahoo.com
الهام
پایندان
کارشناس ارشد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
ehsanpaiandan@yahoo.com
مهرنوش
ابراهیمی
کارشناس ارشد، گروه صنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
elena.p766@yahoo.com
10.22124/japb.2018.6379.1123
هدف از این پژوهش مقایسه اثر عصاره برگ زیتون و زیره سبز در غلظتهای 1 و 2 درصد بر افزایش ماندگاری فیله ماهی کپور نقرهای در دمای C°4 بود. به این منظور شاخصهای تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بازهای نیتروژن فرار (TVB-N)، pH، باکتریهای سرما دوست (PTC)، باکتریهای مزوفیل (TVC) و همچنین ویژگیهای حسی فیلههای ماهی کپور نقرهای در روزهای صفر، 4، 8، 12 و 16 نگهداری در یخچال اندازهگیری شدند. بر اساس نتایج، در همه تیمارها با گذشت زمان مقادیر TBA، TVB، pH به شکل معناداری افزایش یافت (05/0>P)، اما مقدار این شاخصها در نمونههای حاوی آنتیاکسیدان (تیمار با عصارههای برگ زیتون و زیره سبز) در مقایسه با نمونه شاهد در همه زمانها به شکل معناداری کمتر بود (05/0>P)، همچنین عصاره اتانولی زیره سبز در سطح 2 درصد به خوبی توانست شاخصهای TBA، TVB، pH، PTC و TVC را کنترل کند و میتواند به عنوان جایگزین آنتیاکسیدان مصنوعی معرفی شود. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایشهای حسی میتوان استفاده از هر دو نوع آنتیاکسیدان را در نگهداری این ماهی توصیه کرد. همچنین عصاره زیره سبز کارآیی بیشتری در افزایش زمان ماندگاری، رنگ، بو و بافت فیله این ماهی داشت.
برگ زیتون,زیره سبز,ماهی کپور نقرهای,شاخص میکروبی,شاخص شیمیایی
https://japb.guilan.ac.ir/article_2776.html
https://japb.guilan.ac.ir/article_2776_be507f05372d3a8b2ba8d093bc986c3c.pdf