TY - JOUR ID - 2700 TI - ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) و عصاره جلبک قهوه‌ای Colpomenia sinuosa JO - فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان JA - JAPB LA - fa SN - 2345-3966 AU - قائمی, ویدا AU - علیزاده دوغیکلایی, ابراهیم AU - کردجزی, معظمه AD - کارشناس ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - دانشیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 5 IS - 4 SP - 1 EP - 25 KW - جلبک قهوه‌ای KW - پروتئین هیدرولیز شده KW - خاصیت آنتی‌اکسیدانی KW - ماهی کیلکای معمولی DO - N2 - امروزه به دلیل اثرات نامطلوب آنتی‌اکسیدان‌های مصنوعی، آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی توجه زیادی را به خود جلب کرده‌اند. ماکروجلبک‌های دریایی و پروتئین هیدرولیز شده ماهی منابع غنی از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی هستند و نقش مهمی را در حفظ کیفیت مواد غذایی در طول فرآوری و ذخیره‌سازی ایفا می‌کنند. در مطالعه حاضر فعالیت آنتی‌اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) و عصاره جلبکی Colpomenia sinuosa مورد بررسی قرار گرفت و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی یون آهن و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد هیدروکسیل عصاره جلبکی و پروتئین هیدرولیز شده محاسبه شد. نتایج نشان داد در روش‌های مهارکنندگی رادیکال‌های آزادDPPH  و هیدروکسیل در غلظت 2 درصد به ترتیب 89/0±56/2 و 50/1±71 درصد و میزان قدرت احیاکنندگی آهن در غلظت 2 درصد 007/0±47/0 در پروتئین هیدرولیز شده و برای عصاره جلبکی در غلظت‌های 200 (DPPH) و 400 (مهارکنندگی رادیکال آزاد هیدروکسیل) میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به ترتیب 50/1±68/2 و 25/13±87/71 درصد و میزان قدرت احیاکنندگی آهن در غلظت 07/1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر 003/0±128/0 بود. بر طبق نتایج این مطالعه، می‌توان پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکای معمولی (C. cultriventris caspia) و عصاره ماکروجلبک C. sinuosa را به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی به شمار آورد. UR - https://japb.guilan.ac.ir/article_2700.html L1 - https://japb.guilan.ac.ir/article_2700_a0b189777b1d23d00bb48e9fcd42e76d.pdf ER -