The Effect of freezing on hatching efficiency, growth and survival of Artemia urmiana after hydration and dehydration

Document Type : Research Paper

Abstract

The aim of this research is the study of the freezing effects at -20°C after hydration and dehydration on the hatching efficiency, survival percentage and growth of Artemia urmiana cysts. Experiments were carried out in four treatments. In the first treatment, hatching was done after one hydration and dehydration cycle with the standard method. In the second treatment, hatching was done after one hydration and dehydration cycle and then one week freezing at -20°C temperature. In third treatment, hatching was done after one hydration and dehydration cycle and then one month freezing at -20°C temperature. Standard hatching was done without any other treatment in the control group (fourth treatment). Results indicated the cyst hatching percentage increased by increasing freezing time (one-month freezing), even though hatching percentage was higher in control group. The most survival percentage was observed in the 11th day of third treatment.  The highest growth was in 15 to the 25th day of third treatment (P<0.05). To sum up, freezing is not necessary for Artemia urmiana and performing it decreases hatching percentage.

Keywords


آق ن. 1375. آرتمیا ارومیانا، سیکل زندگی و ارزش غذایی. انتشارات موسسه تحقیقات و آموزشی شیلات ایران. 95ص.
حافظیه م.، شریفیان م. و حسین‌پور ه. 1394. مقایسه زیست‌سنجی کیست و ناپلیوس آرتمیاهای ایران. نشریه توسعه آبزی پروری، 9(1): 24-11.
خلیلی ن.، عمادی ه. و نگارستان ه. 1386. بررسی اثرات شوری‌های بالا بر رشد و بقا آرتمیای بکرزای اطراف دریاچه‌های ارومیه و دریاچه قم. علوم و تکنولوژی محیط زیست، 9(1): 70-65.
طیبی ل.، سیف‌آبادی ج.، عابدیان ع. و آق ن. 1385. بررسی اثرات دما بر قابلیت تخمه‌گشایی و ارزش غذایی ناپلیوس آرتمیای ارومیه. علوم و تکنولوژی محیط زیست، 8(4): 66-59.
عظیمی‌راد م.، مشکینی س.، احمدی‌فر ن. و حسینی‌فر ح. 1395. بررسی اثرات تغذیه با آرتمیای غنی شده با سین بیوتیک بر شاخص‌های رشد جمعیت میکروبی روده و مقاومت در برابر استرس ماهی آنجل. نشریه شیلات، 69(1): 88-77.
محمدیاری ع. 1381. مقایسه بیومتریک، مورفولوژیک و چرخه زندگی سه جمعیت آرتمیای ایران. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران. 173ص.
یاراحمدی ب.، مقدسی ف. و سیاوشی ر. 1385. استفاده از کیست دکپسوله شده  Artemia urmiana در تغذیه لارو ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان. پژوهش و سازندگی، 73: 58-49.
 
 
Abatzopoulos T.J., Agh N., Van Stapen J., Razavi Rohani S.M. and Sorgeloos P. 2006. Artemia sites in Iran. Journal of Marine Biology. 86: 299–307.
Bengtson D.A., Leger P. and Sorgeloos P. 1991. Use of Artemia as a food source for aquaculture. P: 256–285. In: Brower R.A., Sorgeloos P. and Trotina C.M.A. (Eds.). Artemia Biology. CRC Press, Florida, USA.
Boone E. and Baas-Becking L.G. M. 1931. Salt effects on eggs and nauplii of Artemia salina L. Journal of General Physiology, 14(6): 753–763.
Brown R.A., Sallee S.E., Grosch D.S., Segreti W.O. and Purser S.M. 1984. Partitioning genetic and environmental components of reproduction and life span in Artemia. Ecology, 65: 949–960.
Gilbert V.S. 1996. Artemia. P: 101–318. In: Lavens P. and Sorgeloose P. (Eds.). Manual on the Production and Use of Live Food for Aquaculture. Ghent, Belgium.
Lavens P. and Sorgeloos P. 1996. Manual on the production and use of live food for aquaculture. FAO Fisheries Technical Paper, No. 361. Rome. 295P.
Morris J.E. 1971. Hydration, its reversibility and the beginning of development in the brine shrimp, Artemia salina. Comparative Biochemistry and Physiology, 39(4): 843–854.
Quynh V.D., Lavens P., Leger P., Takaert W. and Sorgeloos P. 1988. Characterization of brine shrimp Artemia from Cam Ranh Bay in central Vietnam. Hydrobiologia, 157(3): 209–217.
Rajkumar G. and Babo D.E. 2015. Effect of light, temperature and salinity on the growth of Artemia.International Journal of Engineering Science Invention, 4(12): 7–14.
Yoshida T., Arii Y., Hino K., Sawatani I., Tanaka M., Takahashi R., Bando T., Muki K. and Fukuo K. 2011. High hatching rates after cryopreservation of hydrated cysts of the brine shrimp A. franciscana. Cryo Letters, 32(3): 206–215.