Acute toxicity (LC50) of eucalyptus extract on the grass carp (Ctenopharyngodon idella) liver and gill tissues and its antibacterial effect against Aeromonas hydrophila

Document Type : Research Paper

Authors

1 M.Sc. in Fisheries, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran

2 Assistant Professor in Department of Fisheries, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran

3 Associate Professor in Department of Fisheries, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran

4 Ph.D. in Veterinary, International Sturgeon Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran

Abstract

The purpose of this study was to determine the acute toxicity or 50% lethal concentration within 96 hours (LC50 96 h) of eucalyptus extract on the juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idella) and the impact of the extraction on Aeromonas hydrophila. 180 grass carp with an average weight of 5g were distributed randomly in the five treatment groups with eucalyptus concentrations of 2000, 2300, 2600, 3000, 3500 ppm and one control group (with three replications). Lethal concentration of eucalyptus extract using logarithmic was found 2478.56ppm. Histopathological studies of gill and liver that were exposed to lethal concentrations of eucalyptus extracts, showed the lesions consisted of hyperemia and bleeding. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) of the antimicrobial agent were determined using tube dissolution method. The MIC and MBC of extract of eucalyptus against A. hydrophila were recorded as 0.25mg/mL and 0.5mg/mL, respectively. In conclusion, the extract of eucalyptus can inhibit the growth of A. hydrophila in a culture medium. Due to the adverse effects of antibiotics, they can be used as an alternative to controlling and destroying A. hydrophila.

Keywords


ابراهیم‌زاده موسوی ح.­، شریف روحانی م.­، خسروی ع.­، مهرابی ی.­ و آخوندزاده بستی ا. 1385. ارزیابی اسانس اکالیپتوس در کنترل آلودگی‌های قارچی تخم قزل‌آلای رنگین‌کمان. فصلنامه گیاهان دارویی، 5(20): 47-42.
جلالی م.، عابدی د.، قاسمی دهکردی ن. و چهارمحالی ا. 1385. بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره‌های هیدروالکلی تعدادی از گیاهان دارویی علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز. دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد، 8(3): 33-25.
زرگریع. 1368. گیاهان دارویی، جلد سوم. انتشارات دانشگاه تهران. 976ص.
ستاریم.1378.بهداشت ماهی. انتشارات دانشگاه گیلان. 304ص.  
ستاریم.،شهبازین.ونجارپیرایهش.1384.‌ارزیابی اثر ضدباکتریای عصاره‌های آبی و الکلی اکالیپتوس بر سودوموناس آیروژینوزا. مجله علوم پزشکی مدرس، 8(1): 23-19.
سلطانی‌نژاد ش.، ستایی‌مختاریط. و سلطانی‌نژاد م. 1389. بررسی فعالیت ضدباکتریایی عصاره متانولی برگ اکالیپتوس بر علیه باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی و استرپتوکوکوس پیوژنز در شرایط آزمایشگاهی. مجله زیست‌فناوری میکروبی دانشگاه آزاد اسلامی، 2(4): 28-21.
شریف‌پورع.،حلاجیانع. وکاظمیر. ۱۳۹۱. روش‌های آزمایشگاهی بافت‌شناسی. مرکز جامع علمی کاربردی.  ۲۱۲ص.
شریف روحانی م. 1384. ‌بررسی کاربرد برخی اسانس‌ها گیاهی در کنترل آلودگی‌های قارچی تخم ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان به عنوان جایگزین احتمالی مالاشیت گرین در شرایط کارگاهی. پایان‌نامه دکترای  تخصصی بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشگاه تهران. 100ص.
شیخ­زاده ن.، سلطانی م.، ابراهیم­زاده موسوی ح.، خسروی ع.، باقری ه.، فتحی ع. و زرگر ا. 1388. مطالعه اثر اسانس اکالیپتوس بر برخی از فاکتورهای ایمنی کپور معمولی. مجله تحقیقات دامپزشکی، 64(1): 53-47.
صمصام شریعته­. ومعطرف. 1370. گیاهان و داروهای طبیعی. انتشارات مشعت. 500ص.
علیشاهی م.، سلطانی م. و زرگر ا. 1388. بررسی باکتریایی تلفات ماهی آمور (Ctenopharyngodon idella) در استان خوزستان. مجله دامپزشکی ایران، 5(1): 34-25.
علیشاهی م.، قربانپور نجفآبادی م.، نجفزاده ح. و پشم‌فروش م. 1389. مطالعه اثر ضد‌باکتریایی برخی عصاره‌های گیاهی بر علیه استرپتوکوکوس اینیایی، آئروموناس هیدروفیلا، یرسینا راکری. مجله دامپزشکی ایران، 6(2): 30-21.
محبوبی م. و فیض‌آبادی م. 1388. بررسی اثر ضدمیکروبی اسانس‌های آویشن، مرزنجوش، مرزه و اکالیپتوس بر باکتری اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی‌موریوم و قارچ‌های آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس. مجله گیاهان دارویی، 9(30): 144-127.
مخیر ب. 1385. بیماری‌های ماهیان پرورشی. انتشارات دانشگاه تهران. 638ص.
Derwich E., Benziane Z. and Boukir A. 2009. GC/MS analysis of volatile constituents and antibacterial activity of the essential oil of the leaves of Eucalyptus globulus in Atlas Median from Morocco. Advances in Natural and Applied Sciences, 3(3): 305–313.
Fani M.M. and Kohanteb J. 2011. Inhibitory activity of Cinnamon zeylanicum and Eucalyptus globulus Oils on Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, and Candida species isolated from patients with oral infections. Iranian Journal of Medical Sciences (IJMS), 11: 14–22.
Prasatporn B., Pithai K., Sompoth W., Kingkan S. and Sarthorn P. 2005. Anti-bacterial activity of Thai medicinal plant extracts on Aeromonas hydrophila and Streptococcus agalactiae Isolated from diseased tilapia (Oreochromis niloticus). 31st Congress on Science and Technology of Thailand, Suranaree University of Technology, Thailand. 1–4.
Sindambiwe J.B., Calomme M., Cos P., Totte J. and Pieters L. 1999. Screening of seven selected Rwandan medicinal plants for anti-microbial and antiviral activities. Journal of Ethnopharmacology, 65(1): 71–77.
Srinivasan D., Nathan S. and Suresh T. 2001. Antimicrobial activity of certain Indian medicinal plants used in folkloric medicine. Journal of Ethnopharmacology, 74: 217–220.
Takasaki M., Konoshima T., Etoh H., Pal Singh I., Tokuda H. and Nishino H. 2000. Cancer chemo-preventive activity of euglobal-G1 from leaves of Eucalyptus grandis. Cancer Letters, 155(1): 61–65.