اثرات جایگزینی روغن‌های گیاهی با روغن ماهی در جیره غذایی بر آنزیم‌های کبدی سرم و بافت کبد ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

2 دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

3 استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

چکیده

این مطالعه برای ارزیابی تاثیر اسیدهای چرب بر بافت کبد و همچنین تغییرات آنزیم­های کبدی سرم خون ماهی قزل­آلای رنگین­کمان در هنگام جایگزینی کامل روغن ماهی با روغن­های گیاهی انجام شد. برای این منظور چهار تیمار شامل تیمار 1 (شاهد): جیره حاوی روغن ماهی، تیمار 2: جیره حاوی روغن سویا، تیمار 3: جیره حاوی روغن آفتاب­گردان و تیمار 4: جیره حاوی روغن کانولا، در نظر گرفته شد. 25 قطعه ماهی با وزن متوسط 13/1±12/65 گرم در هر حوضچه (برای هر تیمار 2 حوضچه) به صورت تصادفی توزیع و  به مدت 50 روز تغذیه شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، اختلاف معنی­داری از لحاظ وزن نهایی بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. مقادیر آنزیم­های کبدی (AST، ALT و LDH) در تیمار حاوی %100 روغن ماهی به طور معنی­داری بیشتر از سایر تیمارها بود. بافت کبد در تمامی تیمارها ضایعاتی از قبیل دژنرسانس چربی، هیپرتروفی، نکروز سلولی، پرخونی و خونریزی داشت. این ضایعات در تیمار شاهد بیش­تر بود. با توجه به نتایج به دست آمده، اکسیداسیون روغن ماهی در جیره باعث آسیب دیدن کبد و بالا رفتن مقادیر آنزیم­های کبدی سرم خون می­شود. در نتیجه‌گیری نهایی می­توان بیان کرد که حداقل بخشی از روغن جیره می­تواند از منابع گیاهی تامین شود. همچنین در هنگام استفاده از روغن ماهی در جیره باید به کیفیت آن توجه زیادی شود.

کلیدواژه‌ها


پوستی ا. و ادیب­مرادی م. 1388. بافت­شناسی مقایسه­ای و هیستوتکنیک. انتشارات دانشگاه تهران. 522ص.

جرجانی س.، قلیچی ا. و بغدادی آ. 1393. اثرهای جایگزینی کامل روغن ماهی با روغن­های گیاهی بر پارامترهای رشد، کارایی غذا و پروفایل اسیدهای چرب عضله ماهیان قزل­آلای رنگین­کمان. نشریه توسعه آبزی­پروری، 8(3): 30-13.

خواجه غ. و پیغان ر. 1386. بررسی برخی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان پرورش یافته در استخرهای خاکی. مجله تحقیقات دامپزشکی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، 62(3): 207-193.

صفری ا. و بلداجی ف. 1387. بررسی تاثیر جایگزینی نسبی کنجاله کانولا و کنجاله سویا با آرد ماهی در جیره غذایی ماهی قزل­آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss). مجله پژوهش و سازندگی، 79: 51-44.

عبدالله مشایی م. 1379. راهنمای تکثیر و پرورش ماهی قزل­آلا (ترجمه). انتشارات آسمان. 208ص.

مجابی ع. 1370. بیوشیمی درمانگاهی. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران. 372ص.

 

 


Abedian Kenari A., Mozanzadeh M.T. and Pourgholam R. 2011. Effects of total fish oil replacement to vegetable oils at two dietary lipid levels on the growth, body composition, haemato-immunological and serum biochemical parameters in Caspian brown trout (Salmo trutta caspius Kessler, 1877). Aquaculture Research, 42(8): 1131–1144.

Arsalan M., Sirkecioglu N., Bayir A., Arslan H. and Aras M. 2012. The influence of substitution of dietary fish oil with different vegetable oils on performance and fatty acid composition of brown trout, Salmo trutta. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 12: 575–583.

Bell J.G. and Sargent J.R. 2003. Arachidonic acid in aquaculture feeds: Current status and future opportunities. Aquaculture, 218: 491–499.

Bhattacharya A., Lawrence R.A., Krishnan A., Zaman K., Sun D. and Fernandes G. 2003. Effect of dietary n-3 and n-6 oils with and without food restriction on activity of antioxidant enzymes and lipid peroxidation in livers of cyclo-phosphamide treated autoimmune-prone NZB/W female mice. Journal of the American College of Nutrition, 22(5): 388–399.

Borges A., Scotti L.V., Siqueira D.R., Jurinitz D.F. and Wassermann G.F. 2004. Hematologic and serum bio-chemical values for jundia (Rhamdia quelen). Fish Physiology and Biochemistry, 30: 21–25.

Brown A.M., Baker P.W. and Geoffrey F.G. 1997. Changes in fatty acid metabolism in rat hepatocytes in response to dietary n-3 fatty acids are associated with changes in the intracellular metabolism and secretion of apolipoprotein B-48. Journal of Lipid Research, 38: 469–481.

Demska-Zakeoe K., Zakeoe Z., Ziomek E. and Jarmolowicz S. 2012. Impact of feeding juvenile tench (Tinca tinca (L.)) feeds supplemented with vegetable oils on hematological indexes and liver histology. Archives of Polish Fisheries, 20: 67–75.

Fracolossi D.M. and Lovell R.T. 1994. Dietary lipid sources influence responses of channel catfish (Ictalarus punctatus) to challenge with the pathogen Edwardsiella ictaluri. Aquaculture, 119: 287–298.

Guler M. and Yildiz M. 2011. Effects of dietary fish oil replacement by cottonseed oil on growth performance and fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Research Article, 35(3): 157–167.

Menoyo D., Izquierdo M.S., Robaina L., Gines R., Lopez-Bote C.J. and Bautista J.M. 2004. Adaptation of lipid metabolism, tissue composition and flesh quality in gilthead sea bream (Sparus aurata) to the replacement of dietary fish oil by linseed and soyabean oils. British Journal of Nutrition, 92: 41–52.

Mourente G. and Bell J.G. 2006. Partial replacement of dietary fish oil with blends of vegetable oils (rapeseed, linseed and palm oils) in diets for European sea bass (Dicentrarchus labrax L.) over a long term growth study: Effects on muscle and liver fatty acid composition and effectiveness of a fish oil finishing diet. Comparative Biochemistry and Physiology, 145(3-4): 389–399.

Nanji A.A., Sadrzadeh S.M., Yang E.K., Fogt F., Meydani M. and Dannenberg A.J. 1995. Dietary saturated fatty acids: A novel treatment for alcoholic liver disease. Gastroenterology, 109(2): 547–554.

Obach A., Quentel C. and Laurencin F.B. 1993. Effects of α-tocopherol and dietary oxidized fish oil on the immune response of sea bass Dicentrarchus labrax. Disease of Aquatic Organism, 15: 175–185.

Ostaszewska T., Dabrowski K., Czuminska K., Olech W. and Olejniczak M. 2005. Rearing of pikeperch larvae using formulated diets-first success with starter feeds. Aquaculture Research, 36: 1167–1176.

Ostaszewska T., Dabrowski K., Hliwa P., Gomolka P. and Kwasek K. 2008. Nutritional regulation of intestine morphology in larval cyprinid fish, silver bream (Vimba vimba). Aquaculture Research, 39: 1268–1278.

Peng S., Chen L., Qin J., Hou J., Yu N., Long Z., Ye J. and Sun X. 2008.  Effects of replacement of dietary fish oil by soybean oil on growth performance and liver biochemical composition in juvenile black seabream, Acanthopagrus schlegeli. Aquaculture, 276: 154–161.

Poleksic V., Raskovic B., Markovic Z., Dulic Z., Stankovic M., Zivic I. and Lakic N. 2007. Effects of different dietary protein sources on intestine and liver morphology of carp yearlings. Proceedings of the 3rd Serbian Congress for Microscopy. Serbian Microscopy Society, Belgrade, Serbia. PP: 237–238.

Raskovic B., Stankovic M., Dulic Z., Markovic Z., Lakic N. and Poleksic V. 2009. Effects of different source and level of protein in feed mixtures on liver and intestine histology of the common carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758). Comparative Biochemistry and Physiology A (Supplement), 153(2): 112.

Rehulka J. and Minaoik B. 2007. Blood parameters in brook trout (Salvelinus fontinalis) affected by columnaris disease. Aquaculture Research, 38: 1182–1197.

Ritskes H.J., Verschuren P.M., Meijer G.W., Wiersma A., Van de Kooij A.J. and Timmer W.G. 1998. The association of increasing dietary concentrations of fish oil with hepatotoxic effects and a higher degree of aorta atherosclerosis in the ad lib-fed rabbit. Food Chemistry and Toxicology, 36: 663–672.

Sargent J.R., Tocher D.R. and Bell J.G. 2002. The lipids. P: 181–257. In: Halver J.E. and Hardy R.W. (Eds.). Fish Nutrition. Academic Press, San Diego.

Thompson K.D., Henderson R.J. and Tatner M.F. 1995. A comparison of the lipid composition of peripheral blood cells and head kidney leucocytes of Atlantic salmon (Salmo salar L.). Comparatine Biochemistry and Physiology B, 112: 83–92.

Turchini G.M. and Francis D.S. 2009. Fatty acid metabolism (desaturation, elongation and b-oxidation) in rainbow trout fed fish oil or linseed oil-based diets. British Journal of Nutrition, 102: 69–81.

Waagbo R., Hemr G.I., Hol J.C. and Lie O. 1995. Tissue fatty acid composition, haematology and immunity in adult cod, Gadus morhua L., fed three dietary lipid sources. Journal of Fish Disease, 18: 615–622.

Yamamoto T., Goto T., Kine Y., Endo Y., Kitaoka Y., Sugita T., Furuita H., Iwashita Y. and Suzuki N. 2008. Effect of an alcohol extract from a defatted soybean meal supplemented with a casein-based semi-purified diet on the biliary bile status and intestinal conditions in rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Aquaculture Research, 39: 986–994.

Yilmaz E., Akyurt I. and Mutlu E. 2006. Effects of energetic diets on growth, blood chemistry and liver pathology of African catfish (Clarias gariepinus). The Israeli Journal of Aquaculture, 58: 191–197.

Yokoyama Y., Toth B. and Ktchens W. 2003. Role of thromboxane in producing portal hypertension following trauma hemorrhage. American Journal of Physiology, Gastrointestinal and Liver Physiology, 285(6): 1293–1299.

Zulfikaroglu B., Zulfikaroglu E., Ozmen M.M., Ozalp N., Berkem R. and Erdogan S. 2003. The effect of immunonutrition on bacterial translocation, and intestinal villus atrophy in experimental obstructive jaundice. Clinical Nutrition, 22(3): 277–281.