اثر تغذیه کوتاه مدت ترکیب زردچوبه ( Curcuma langa) و فلفل سیاه (Piper nigrum) بر فراسنجه‌های خونی، ایمنی و آنزیم‌های کبدی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 استاد گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

3 استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

4 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

10.22124/japb.2022.20710.1437

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تغذیه کوتاه مدت ترکیب پودر زردچوبه (Curcuma langa) و فلفل سیاه (Piper nigrum) بر فراسنجه­های خونی، ایمنی و آنزیم­های کبدی قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchus mykiss) طی 30 روز انجام شد. 450  قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی 70/0±95/24 گرم انتخاب و در ده گروه آزمایشی با جیره‌های حاوی ترکیبی از دو گیاه زردچوبه (ز) و فلفل سیاه (ف) در نسبت ترکیبی (ت) 30، 50 و 70 درصد در سطوح (س) صفر (شاهد)، 25/0، 5/0 و 1 درصد جیره تغذیه شدند. فراسنجه­های با اثر مستقل شامل AST در سطح 25/0 درصد، فعالیت لیزوزیم و کمپلمان در سطح 5/0 درصد و گلبول قرمز و هماتوکریت در سطح 1 درصد بیشترین میزان را داشتند. بیشترین میزان هموگلوبین، پروتئین کل و کمترین میزان تری‌گلیسیرید و کلسترول در نسبت بالاتر فلفل سیاه به زردچوبه (%30ز + %70ف) در سطح 1 درصد مکمل گیاهی گزارش شد. بیشترین میزان گلوبولین و ایمنوگلوبولین کل در سطح 25/0 درصد جیره و نسبت ترکیبی «%70ز + %30ف» مشاهده شد. بهبود این فراسنجه­­ها می‌تواند ناشی از تاثیر مثبت ترکیب زردچوبه و فلفل سیاه بر ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان باشد. بنابراین، پیشنهاد می­شود که از مکمل­های گیاهی بالا عمدتا با نسبت بالاتر فلفل سیاه به زردچوبه (%30ز + %70ف) به میزان 1 درصد در جیره غذایی قزل‌آلای رنگین‌کمان استفاده شود.

کلیدواژه‌ها


براهیمی ع.، تنگستانی ر.، علیزاده دوغیکلایی ا. و زارع پ. 1391. اثرسطوح مختلف اسانس سیر بر شاخص‌های رشد، تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشه فیل‌ماهی (Huso huso) جوان پرورشی. مجله علوم و فنون دریایی، 11(12): 4-1.
بابایی ­گرمخانی س. و یوسف‌وند ن. 1394، اثر مصرف خوراکی پودر فلفل قرمز و فلفل سیاه بر مقادیر سرمی هورمون­های محور هیپوفیز-گناد در موش نر. فصلنامه گیاهان دارویی، 14(56): 54-45.
بابایی گرمخانی س.، یوسف‌وند ن.، نسودی گ. و حاتمی ک. 1394. اثر مصرف خوراکی پودر فلفل قرمز (Capsicum annuum) و فلفل سیاه (Piper nigrum) بر مقادیر سرمی کلسترول خون در موش کوچک آزمایشگاهی. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 10(3): 20-13.
سلیقهزاده ر.، یاوری و.، موسوی م. و ذاکری م. 1394. اثر مکمل غذایی جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) بر شاخص‌های ایمنی کمپلمان و لیزوزیم ماهی بنی انگشت‌قد (Mesopotamichthys sharpeyi). مجله بوم‌شناسی آبزیان، ۵(۱): 50-44.
مشکینی س.، ایمانی م.، احسانی ع.، توکمه‌چی ا.، فرهنگ‌پژوه ف. و قیاسی ی. 1393. تاثیر استفاده از عصاره سیر (Allium sativa) و سرخارگل (Echinacea purpurea) بر روی فاکتورهای خونی و مقاومت در برابر آلودگی باکتریایی در ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه محیط زیست جانوری، 6(2): 52-41.
Abdelrazek H.M.A., Tag H.M., Kilany O.E., Reddy P.G. and Hassan A.M. 2017. Immuomodulatory effect of dietary turmeric supplementation on Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Nutrition, 23(5): 1048–1054.
Abdelwahab A.M. and El-Bahr S.M. 2012. Influence of black cumin seeds (Nigella sativa) and turmeric (Curcuma longa Linn.) mixture on performance and serum biochemistry of Asian sea bass, Lates calcarifer. World Journal of Fish and Marine Sciences, 4(5): 496–503.
Alishahi M., Soltani M., Mesbah M. and Esmaeilli Rad A. 2011. Effects of dietary Silybum marianum extract on immune parameters of the common carp (Cyprinus carpio). Journal of Veterinary Research, 66(3): 255–263.
Al-Jasass F.M. and Al-Jasser M.S. 2012. Chemical compositon and fatty acid content of some spices and herbs under Saudi Arabia conditions. Science World Journal, 2012: 1–5.
Ammon H.P. and Wahl M.A. 1991. Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica, 57: 1–7.
Anand P., Kunnumakkara A.B., Newman R.A. and Aggarwal B.B. 2007. Bioavailability of curcumin: Problems and promises. Molecular Pharmaceutics, 4: 807–818.
Andrews S.R., Sahu N.P., Pal A.K. and Kumar S. 2009. Hematological modulation and growth of Labeo rohita fingerlings: Effect of dietary mannan oligosaccharide, yeast extract, protein hydrolysate and Chlorella. Aquaculture Research, 41: 61–69.
AOAC. 1997. Official Methods of Analysis of AOAC International. Association of Official Analytical Chemists, USA. P: 1058–1059.
Bahram S., Vahabzadeh Roudsari H., Nazari R.M. and Javadian S.R. 2005. Effect of levamisole on survival rate of the Persion sturgeon (Acipenser persicus) fry. Journal of Marine Science and Technology, 4(1-2): 1–9.
Barton B.A., Weiner G.S. and Schreck C.B. 1985. Effect of prior acid exposure on physiological responses of juvenile rainbow trout (Salmo gairdnen) to acute handling stress. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 42: 710–717.
Behera T., Swain P., Sahoo S.K., Mohapatra D. and Das B.K. 2011. Immunostimulatory effects of curcumin in fish, Labeo rohita (H.). Indian Journal of Natural Products and Resources, 2 :184–188.
Bernet D., Schmidt H., Wahli T. and Burkhardt-Holm P. 2001. Effluent from a sewage treatment works causes changes in serum chemistry of brown trout (Salmo trutta L.). Ecotoxicology and Environmental Safety, 48(2): 140–147.
Bohlouli Oskoii S., Tahmasebi Kohyani A., Parseh A., Salati A.P. and Sadeghi E. 2012. Effects of dietary administration of Echinacea purpurea on growth indices and biochemical and hematological indices in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Fish Physiology and Biochemistry, 38(4): 1029–1034.
Campbell T.W. and Ellis C.K. 2007. Avian and Exotic Animal Hematology and Cytology. Blackwell Scientific Publications, USA. 286P.
Chattopadhyay I., Biswas K., Bandyopadhyay U. and Banerjee R.K. 2004. Turmeric and curcumin, Biological Actions and Medicinal Applications, 87: 44–53.
Choi S. and Chung M.H. 2003. A review on the relationship between Aloe vera components and their biologic effects. Seminars in Integrative Medicine, (1): 53–62.
Diab A.M., Saker O.A., Eldakroury F. and Elseify M.M. 2014. Effects of garlic (Allium sativum) and curcuin (Turemric, Curcuma longa Linn) on Nile tilapia immunity. Veterinary Medical Jounal-Giza, 60: 1–19.
Duvoix ­­A., Blasius R., Delhalle S., Schnekenburger M., Morceau F., Henry E. and Diederich M. 2005. Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Letters, 223: 181–190.
Ellis A.E. 2001. Innate host defense mechanisms of fish against viruses and bacteria. Developmental and Comparative Immunology, 25(8-9): 827–839.
Fallah R. and Mirzaei E. 2016. Effect of dietary inclusion of turmeric and thyme powders on performance, blood parameters and immune system of broiler chickens. Journal of Livestock Science, 7: 180–186.
Fawole F.J., Sahu N.P., Pal A.K. and Ravindran A. 2016. Haematoimmunological response of Labeo rohito (Hamilton) fingerlings fed leaf extracts and challenged by Aeromonas hydrophila. Aquaculture Research, 47(12): 3788–3799.
Fazlolahzadeh F., Keramati K., Nazifi S., Shirian S. and Seifi S. 2011. Effect of garlic (Allium sativum) on hematological parameters and plasma activities of ALT and AST of rainbow trout in temperature stress. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(9): 84–90.
Franclin C.E., Forster M.E. and Davision W. 1992. Plasma cortisol and osmoregulatory changes in sockeye salmon transferred to sea water: Comparision between successful and unsuccessful adaptation. Journal of Fish Biology, 41(1): 113–122.
Fujiwara H., Hosokawa M., Zhou X., Fujimoto S., Fukuda K., Toyoda K., Nishi Y., Fujita Y., Yamada K., Yamada Y. and Seino Y. 2008. Curcumin inhibits glucose production in isolated mice hepatocytes. Diabetes Research and Clinical Practice, 80: 185–191.
Ganguly S., Paul I. and Mukhopadhayay S.K. 2010. Application and effectiveness of immunostimulants, probiotics, and prebiotics in aquaculture: A review. The Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh, 62(3): 130–138.
Gharghanipoor M., Akbary P., Akhlaghi M. and Fereidouni M.S. 2014. Non-specific immune responses and immune related genes expression of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum) fed Zataria multiflora Boiss extract. Bulletin of Enviroment, Pharmacology and Life Sciences, 3(5): 140–146.
Han H.K. 2011. The effects of black pepper on the intestinal absorption and hepatic metabolism of drugs. Expert Opinion on Drug Metabolism and Toxicology, 7: 721–729.
Hewlings S.J. and Kalman D.S. 2017. Curcumin: A review of itsʼeffects on human health. Foods, 6(10): 1–11 (92).
Jiang J., Wu X.Y., Zhou X.Q., Feng L., Liu Y., Jiang W.D. and Zhao Y. 2016. Effects of dietary curcumin supplementation on growth performance, intestinal digestive enzyme activities and antioxidant capacity of crucian carp Carassius auratus. Aquaculture, 463: 174–180.
Khadjeh G.H., Mesbah M., Nikmehr S. and Sabzevarizadeh M. 2010. Effect of sex on the haematological parameters of reared shirboatfish (Barbus grypus). Journal of Veterinary Research, 65(3): 217–224.
Kumar G.S., Nayaka H., Dharmesh S.M. and Salimath P.V. 2006. Free and bound phenolic antioxidants in amla (Emblica officinalis) and turmeric (Curcuma longa). Journal of Food Composition and Analysis, 19: 446–452.
Mahmoud A.M. 2017. Influence of different levels of turmeric (Curcuma longa) and red paprika (Capsicum annum L.) supplements on growth promoter and chemical composition of common carp (Cyprinus carpio L.). Jordan Journal of Agricultural Science, 13(1): 55–64.
Malar H.V. and Charles P.M. 2013. Effect of turmeric Curcuma longa Linn. extract on immunity and resistance to Vibrio harveyi in black tiger shrimp Penaeus monodon. International Journal of Research in Zoology, 3: 21–26.
Mauri I., Romero A., Acerete L., Mackenzie S., Roher N., Callol A., Cano I., Alvarez M.C. and Tort L. 2011. Changes in complement responses in gilthead seabream (Sparus aurata) and European seabass (Dicentrarchus labrax) under crowding stress, plus viral and bacterial challenges. Fish and Shellfish Immunology, 30: 182–188.
Misra C.K., Das B.K., Mukherjee S.C. and Meher P.K. 2006. The immunomodulatory effects of tuftsin on the non-specific immune system of Indian Major carp, Labeo rohita. Fish and Shellfish Immunology, 20: 728–738.
Murray R., Bender D., Botham K.M., Kennell P.J., Rodwell V. and Weil P.A. 2003. Harpers Illustrated Biochemistry. Mc Graw Hill Education, Canada. 818P.
Musthafa M.S., Jawahar Ali A.R., Arun Kumar M.S., Paray B.A., Al Sadoon M.K., Ba-Lasundaram C. and Harikrishnan R. 2017. Effect of Cucurbita mixta (L.) seed meal enrichment diet on growth, immune response and disease resistance in Oreochromis mossambicus. Fish and Shellfish Immunology, 68: 509–515.
Nootash S.H., Sheikhzadeh N., Baradaran B., Khani Oushani A., Maleki Moghadam M.R., Nofouzi K., Monfaredan A., Aghebati L., Zare F. and Shabanzadeh S. 2013. Green tea (Camellia sinensis) administration induces expression of immune relrvant genes and biochemical parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish and Shellfish Immunology, 35: 1916–1923.
Peters Jr. T. 1995. All about Albumin: Biochemistry, Genetics, and Medical Applications. Academic Press, USA. 432.
Pradeep K.U., Geervani P. and Eggum B.O. 1993. Common Indian spices: Nutrient composition, consumption and contribution to dietary value. Plant Foods for Human Nutrition, 44: 137–148.
Racicot J.G., Gaudet M. and leray C. 1975. Blood and liver enzymes in rainbow trout (Salmo gairdneri) with emphasis on their diagnostic use: Study of CCl4 toxicity and a case of Aeromonas infection. Journal of Fish Biology, 7: 825–835.
Rao M.S. and Jacobson M. (Eds.). 2006. Developmental Neurobiology. Springer, Germany. 436P.
Roberts R.J. 1978. The pathophysiology and systematic pathology of teleost. P: 55–91. In: Robert R.J. (Ed.). Fish Pathology. Bailliere Tindal, UK.
Ross L.G. and Ross B. 2008. Anasthetic and Sedative Thchniques for Aquatic Animals. Blackwell, UK. 228P.
Sahu S., Das B.K., Mishra B.K.,      Pradhan J., Samal S.K. and Sarangi N. 2008. Effect of dietary Curcuma longa on enzymatic and immunological profiles of rohu, Labeo rohita (Ham.), infected         with Aeromonas hydrophila. Aquaculture Research. 39(16): 1720–1730.
Saravanan R. and Pari L. 2005. Antihyperlipidemic and anti-peroxidative effect of Diasulin, a polyherbal formulation in alloxan induced hyperglycemic rats. BMC Complementary and Alternative Medicine, 5: 1–8 (14).
Siwicki A.K. and Anderson D.P. 1993. Nonspecific defense mechanisms assay in fish: Potential killing activity of neutrophils and macrophages, lysozyme activity in serum and argans and total immunoglobulin level in serum and Organs. P: 105–111. In: Siwicki A.K., Anderson D.P. and Waluga J. (Eds.). Fish Disease Diagnosis and Prevention Methods. FAO, Poland.
Stoskopf M.K. 1993. Fish Medicine. W.B. Sanders, USA. 902P.
Talpur A.D. 2014. Mentha piperita (Peppermint) as feed additive enhanced growth performance, survival, immune response and disease resistance of Asian seabass, Lates calcarifer (Bloch) against Vibrio harvayi infection. Aquaculture, (420-421): 71–78.
Tang J., Cai J., Liu R., Wang J., Lu Y., Wu Z. and Jian J. 2014. Immunostimulatory effects of artificial feed supplemented with a Chinese herbal mixture on Oreochromis niloticus against Aeromonas hyrphila. Fish and Shellfish Immunology, 39(2): 401–406.
Wiegertjes G.F., Stet R.J.M., Parmentier H.K. and Van Muiswinkel W.B. 1996. Immuno-genetics of disease resistance in fish, acomparable approach. Development Comparative Immunology, 20: 365–371.
Yang C., Zhang X., Fan H. and Liu Y. 2009. Curcumin upregulates transcription factor Nrf2, HO-1 expression and protects rat brains against focal ischemia. Brain Research, 1282: 133–141.