ارزیابی تاثیرات آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره گیاه نیلوفر آبی (Nelumbo nucifera )

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل

2 فارغ التحصیل کارشناسی رشته زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران.

3 فارغ التحصیل کارشناسی رشته زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران

4 استادیار گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران

10.22124/japb.2024.27651.1544

چکیده

با وجود پتانسیل بالایی که گیاهان آبزی میتوانند در عرصه زیست فناوری داشته باشند مطالعات اندکی بر روی آنها متمرکز شده است. این مطالعه به بررسی تاثیرات ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی بدست آمده از دانه گیاه تالابی نیلوفر آبی (Nelumbo (nucifera میپردازد. فعالیت آنتی اکسیدانی این عصاره با استفاده از آزمون‌های پتانسیل احیای آهن، محتوای فنل و فعالیت مهار رادیکال DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت و ارزیابی های ضد باکتریایی با آزمون های حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بررسی شد. نتایج حاکی از اثرات آنتی اکسیدانی قوی عصاره بوده ( µg/mL 226.8 EC50:) و در غلظت‌های بالاتر، پتانسیل احیای آهن و محتوای فنل (192.93 میلی گرم گالیک اسید در هر گرم عصاره) را افزایش داد. علاوه بر این، فعالیت ضد باکتریایی علیه اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده شد (در غلظت 50 میکروگرم بر میلی لیتر) به طوریکه با افزایش غلظت عصاره تاثیرات ضدباکتریایی آن افزایش معنی دار داشت (P<0.05). هرچند، با وجود تشکیل هاله برای دیسک آنتی بیوتیک، هیچ گونه هاله ای (نتیجه MBC) برای دیسک حاوی غلظت های 200، 400 و 800 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره مشاهده نشد. این مطالعه همچنین محتوای فلاونوئید عصاره را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و میزان آن 3/50 میلی گرم کوئرستین در هر گرم عصاره سنجش گردید. این یافته ها نشان میدهد که عصاره اتانولی دانه نیلوفر آبی نه تنها خواص آنتی اکسیدانی دارد بلکه استفاده از غلظت های مناسب آن میتواند باعث کاهش رشد باکتری گردد و دریچه ای ارزشمند جهت تایید انجام مطالعات آینده بر روی عصاره این گیاه به منظور کاربرد در طب سنتی و صنایع دارویی باز میکند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات