تصفیه میکروبی پساب مخازن پرورش فیل‌ماهیان (Huso huso) تحت تاثیر غلظت‌های مختلف مخلوط باکتری‌های Bacillus، Corynebacterium، Nitrosomonas و Nitrobacter در سیستم گردشی آب

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، ایران

2 استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.

3 گروه شیلات وآبزیان، واحدآموزش علوم وصنایع شیلاتی میرزاکوچکخان ، سازمان تحقیقات وآموزش کشاورزی گیلان رشت

4 دانشیار گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

10.22124/japb.2024.26682.1530

چکیده

این مطالعه با بیوفیلترهای طراحی شده حاوی ترکیب باکتری‌های Bacillus، Corynebacterium، Nitrosomonas و Nitrobacter با غظت‌های مختلف و شاهد (بدون باکتری) برای تصفیه زیستی پساب‌های آکواریوم‌هایی با حجم آبگیری 4/0 متر مکعب با تراکم 10 قطعه فیل‌ماهی (Huso huso) انجام شد. دبی آب ورودی هر یک از آکواریوم‌ها 004/0 لیتر در ثانیه و تعداد دفعات گردش آب هر آکواریوم 1 بار در 24 ساعت تعیین شد. 4 روز پس از افزودن فیل‌ماهیان با وزن متوسط 67/2±۳۵/۲۱ گرم به آکواریوم‌ها، مخلوطی از 4 باکتری به صورت سوسپانسیون‌های غلیظ با نسبت‌های 105، 107 و 109 سلول در میلی‌لیتر به بیوفیلترهایی که در محل خروجی پساب این آکواریوم‌ها قرار داده شده بودند، تلقیح شد. میزان آمونیاک، نیتریت، نیترات، وزن و شاخص‌های رشد بچه ماهی‌ها به صورت هفتگی ارزیابی شد. پس از 4 هفته تیمار با غلظت‌های مختلف ترکیب باکتریایی منتخب، اختلاف کیفیت آب تیمارهای آزمایشی و شاهد معنی‌دار بود (05/0P<). در طول دوره آزمایش، میزان pH، اکسیژن، آمونیاک، نیتریت و نیترات در تیمار شاهد روند افزایشی و در سه تیمار آزمایشی روند کاهشی داشت. درصد بقا، افزایش وزن و ضریب رشد ویژه در تیمارهای آزمایشی نسبت به شاهد افزایش داشت. برعکس ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد نسبت به تیمارهای آزمایشی بیشتر بود (05/0P<). در مقایسه تیمارهای آزمایشی با همدیگر، اختلاف آماری معنی‌داری بین آنها وجود نداشت (05/0P>). بنابراین بر اساس این نتایج، ترکیب باکتریایی منتخب کشت شده در بیوفیلتر با غلظت 107 سلول در میلی‌لیتر می‌تواند برای بهبود کیفیت پساب مزارع پرورش ماهیان خاویاری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Austin B., Stuckey L.F., Robertson P.A.W., Effendi J. and Griffith D.R.W. 1995. A probiotic reducing diseases caused by Aeromonas salmonicida, Vibrio anguillarum Vibrio ordalii. Journal of Fish Diseases, 18: 93–96. doi: 10.1111/j. 1365-2761.1995.tb01271.x
Balcazar J.L., De Blas I., Ruiz-Zarzuela I., Vendrell D. and Muzquiz J.L. 2004. Probiotics: A tool for the future of fish and shellfish health management. Journal of Aquaculture in the Tropics, 19: 239–242.
Bronzi P., Chebanov M., Michaels J.T., Wei Q., Rosenthal H. and Gessner J. 2019. Sturgeon meat and caviar production: Global update 2017. Journal of Applied Ichthyology, 35(1): 257–266. doi: 10.1111/jai.13870
Colt J. 2006. Water quality requirements for reuse systems. Aquacultural Engineering, 34:   143–156. doi: 10.1016/j.aquaeng.20 05.08.011
Crab R., Avnimelech Y., Defoirdt T., Bossier P. and Verstraete W. 2007. Nitrogen removal techniques in aquaculture for a sustainable production. Aquaculture, 270: 1–14. doi: 10.1016/j.aquaculture.2007. 05.006
Gatesoupe F.J. 1999. The use of probiotics in aquaculture: A review. Aquaculture, 180: 147–165. doi: 10.1016/S0044-8486(99)00 187-8
Grommen R., Van Hauteghem I., Van Wambeke M. and Verstraete W. 2002. An improved nitrifying enrichment to remove ammonium and nitrite from freshwater aquaria systems. Aquaculture, 211(1): 115–124. doi: 10.1016/S0044-8486(01)00883-3
Gullian M. and Rodriguez J. 2002. Selection of probiotic bacteria and study of their immuno stimulatory qualities of probiotic bacteria. Global Aquaculture Advocate, 5: 52–54. doi: 10.1016/j.aquaculture.20 03.09.013
Hollocher T.C., Tate M.E. and Nicholas D.J.D. 1981. Oxidation of ammonia by Nitrosomonas europaea. The Journal of Biological Chemistry, 256(21): 10834–10836. doi: 10.1016/S0021-9258(19)68518-2
Holzapfel W.H. and Schillinger U. 2002. Introduction to per- and probiotics. Food Research International, 35: 109–116. doi: 10. 1016/S0963-9969(01)00171-5
Keysami M.A., Saad C.R. and Mohamadpour M. 2012. Probiotic activity of Bacillus subtilis in juvenile freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii (De Man) at different methods of administration to the feed. Aquaculture International, 20: 499–511. doi: 10.1007/s10499-011-9481-5
Kolarevic J., Baeverfjord G., Takle H., Ytteborg E., Reiten B.K.M., Nergard S. and Terjesen B.F., 2014. Performance and welfare of Atlantic salmon smolt reared in recirculating or flow through aquaculture systems. Aquaculture, 432: 15–25. doi: 10.1016/j.aquacultu re.2014.03.033
Nwani C.D., Lakra W.S., Nagpure N.S., Kumar R., Kushwaha B. and Srivastava S.K. 2010. Mutagenic and genotoxic effects of carbosulfan in freshwater air-breathing fish Channa punctatus (Bloch) using micronucleus assay and alkaline single-cell gel electro-phoresis. Food and Chemical Toxicology, 48(1): 202–208. doi: 10.1016/j.fct.2009.09.041
Otte G. and Rosenthal H. 1979. Management of a closed brackish water system for high culture by biological and chemical water treatment. Aquaculture, 18: 169–181. doi: 10.1016/0044-8486(79)900 29
Rafatnezhad S., Falahatkar B. and Tolouei Gilani M.H. 2008. Effects of stocking density on haemato-logical parameters, growth and fin erosion of great sturgeon (Huso huso) juveniles. Aquaculture Research, 39(14): 1506–1513. doi: 10.1111/j.1365-2109.2008.02020
Rengpipat S., Phianphak W., Piyativatitivorakul S. and Menasveta P. 2000. Immunity enhancement in black tiger shrimp (Penaeus monodon) by a probiont bacterium (Bacillus spp.). Aquaculture, 191: 271–288. doi: 10.1016/S0044-8486(00)00440-3
Ricker W.E. 1990. Growth rates and models.  P: 673–743. In: Hoar W.S., Randall D.J. and Brett J.R. (Eds.). Fish physiology. Academic Press, USA. doi: 10.1016/bs.fp.2024.  07.009
Ronyai A., Ruttkay A., Varadi L. and Peteri A. 1990. Growth of Siberian sturgeon (Acipenser baerii B.) and that of its both hybrids with the sterlet (Acipenser ruthenus L.) in recycling system. Acipenser Premier Colloque International Sur l'esturgeon, Cemagref, France. P: 423–427.
Sugita H., Okamo R., Suzuki Y., Iwai D., Mizukami M., Akiyama N. and Matsuura S. 2002. Antibacterial abilities of intestinal bacteria from larval and juvenile Japanese flounder against fish pathogens. Fish Science, 68: 1004–1011. doi: 10.1046/j.1444-2906.2002. 00525.x
Summerfelt S.T., Sharrer M.J., Tsukuda S.M. and Gearheart M. 2009. Process requirements for achieving full-flow disinfection of recirculating water using ozonation and UV irradiation. Aquacultural Engineering, 40: 17–27. doi: 10.10 16/j.aquaeng.2008.10.002
Timmons M.B., Ebeling J.M., Wheaton F.W., Summerfelt S.T. and Vinci B.J. 2002. Recirculating Aquaculture Systems. Cayuga Aqua Ventures, USA. 210P.
Verstraete W. 2000. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 64(4): 655–671. doi: 10.1128/mmbr.64.4.655-671.2000