بررسی تغییرات پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب و تأثیر آن بر جمعیت فیتوپلانکتون در استخرهای پرورش میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در مجتمع پرورش میگو شهید صنعتی گواتر، استان سیستان و بلوچستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات شیالتی آبهای دور، موسسه علوم تحقیقات شیالتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران.

2 1- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، چابهار، ایران.

3 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، ایستگاه تحقیقاتی نرمتنان خلیج فاررس، پژوهشکده اکولوژی

4 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، چابهار، ایران.

10.22124/japb.2025.30498.1570

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تغییرات پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب و تاثیر آن بر جمعیت فیتوپلانکتونی در سایت شهید صنعتی گواتر در طی دوره پرورش میگو در سال ۱۴۰۳ صورت گرفت. در این مطالعه، روند تغییرات دما، شوری، pH، کدورت، نیترات، فسفات، نیتریت وآمونیاک و همچنین تراکم و تنوع جمعیت های مختلف فیتوپلانکتون‌های استخرهای پرورش مورد بررسی قرار گرفتند. پارامترهای فیزیکی با دستگاه پرتابل و فاکتورهای شیمییایی با روش اسپکتوفتومتری صورت گرفت. بر اساس، نتایج به دست آمده در کانال های آبرسان و مزارع پروش دمای آب در محدوده 29 تا 5/35 درجه سانتی‌گراد، شوری 10 تا 42 گرم در لیتر و کدورت (16 تا 170NTU ) مشاهده شد. غلظت نیترات و فسفات به ترتیب در محدوده 53/0-58/2 و 21/0 – 65/2و غلظت نیتریت (005/0-280/0 میلی‌گرم در لیتر) و آمونیاک (001/0-188/0 میلی‌گرم در لیتر) اندازه گیری شد. آنالیز جمعیت فیتوپلانکتونی استخرهای پرورش نشان داد که بالاترین میزان شکوفایی مربوط به ریزجلبک‌های سبزآبی جنسsp. Phormidiumوsp Synechococcus، دیاتومه‌های Chaetoceros costatus، Navicula elegans و Nitzschia closterium و دینوفلاژله Prorocentrum minimum. بوده است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که تغییرات دمای آب با ترکیب جامعه فیتوپلانکتونی ارتباط معنی‌داری داشته است (p<0.05). افزایش دمای آب از ۳۲ به 5/35 درجه سانتیگراد موجب کاهش معنی‌دار تراکم فیتوپلانکتون‌های سبز و افزایش قابل ملاحظه جمعیت سیانوباکترها (سبزآبی‌ها) شد (p<0.05). بر اساس یافته‌های این پژوهش، در میان پارامترهای فیزیکوشیمیایی بررسی شده، دمای آب به عنوان عامل کلیدی در بروز شکوفایی جلبکی سیانوباکتری‌ها در سیستم‌های پرورش میگوی وانامی شناسایی گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات