بهبود عملکرد رشد، فعالیت آنزیم گوارشی، شاخص‌های بیوشیمیایی و ایمنی سرم در کپور معمولی (Cyprinus carpio ) با پروبیوتیک Bacillus cereus

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

2 استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

3 استادیار موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج. ایران

4 دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

باکتری‌های جنس Bacillus به دلیل مقاومت بالا در شرایط محیطی نامناسب، از پروبیوتیک‌های رایج در آبزی‌پروری هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات باکتری Bacillus cereus بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیم­های گوارشی و شاخص­های بیوشیمیایی و ایمنی سرم در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) پایه‌ریزی شد. پس از دوره سازگاری 14 روزه، ماهی‌ها با میانگین وزن 72/0±57/70 گرم در 12 وان (15 ماهی در هر وان) توزیع شدند و با جیره پایه (گروه شاهد) و جیره‌های حاوی پروبیوتیک B. cereus با مقادیر 107، 108 و 109 سلول در گرم تغذیه شدند. پس از 45 روز تغذیه، جیره حاوی بالاترین مقدار پروبیوتیک سبب ایجاد پاسخ بهتر در افزایش وزن، آنزیم‌های گوارشی تریپسین، آمیلاز و لیپاز، تعداد گلبول سفید و لنفوسیت، آنتی‌بادی کل، فعالیت لیزوزیم و پروتئاز در مقایسه با جیره شاهد شد (05/0>P). همچنین، افزایش معنی‌دار آلبومین، تری‌گلیسرید و آسپارتات آمینوتراسفراز در مقادیر میانی و بالایی پروبیوتیک مشاهده شد (05/0>P). بر اساس این نتایج مصرف پروبیوتیک B. cereus، به ویژه به میزان 109 سلول در گرم، برای بهبود عملکرد رشد، فعالیت آنزیم­های گوارشی و شاخص‌های بیوشیمیایی و ایمنی در ماهی کپور معمولی پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


کلیائی ز.، آبرومند ع. و ضیایینژاد س. 1395. تاثیر باکتری زیست‌یار Bacillus subtilisمستخرج از روده ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر عملکرد رشد و بقاء آن. نشریه توسعه آبزی‌پروری، 10(2): 108-99.
Ahmadifar E., Sadegh T.H., Dawood M.A.O., Dadar M. and Sheikhzadeh N. 2020. The effects of dietary Pediococcus pentosaceus on growth performance, hemato-immunological parameters and digestive enzyme activities of common carp (Cyprinus carpio). Aquaculture, 516: 1–39 (734656).
Andani H., Tukmechi A., Meshkini S. and Sheikhzadeh N. 2012. Antagonistic activity of two potential probiotic bacteria from fish intestines and investigation of their effects on growth performance and immune response in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Applied Ichthyology, 28: 728–734.
Bandyopadhyay P. and Das Mohapatra P.K. 2009. Effect of a probiotic bacterium Bacillus circulans PB7 in the formulated diets: On growth, nutritional quality and immunity of Catla catla (Ham). Fish Physiology and Biochemistry, 35: 467–478.
Bernfeld P. 1955. Amylase, ɑ and β. P: 149–158. In Colowick S.P. and Kaplan N.O. (Eds.). Methods in Enzymology. Academic Press, USA.
Blaxhall P.C. and Daisley K.W. 1973. Routine haematological methods for use with fish blood. Journal of Fish Biology, 5: 771–781.
Bogut I., Milakovic Z., Bukvic Z., Brkic S. and Zimmer R. 1999. Influence of probiotic Streptococcus faecium on growth and content of intestinal microflora in carp (Cyprinus carpio). Czech Journal of Animal Science, 43(5): 231–235.
Boshra H., Li J. and Sunyer J.O. 2006. Recent advances on the complement system of teleost fish. Fish and Shellfish Immunology, 20: 239–262.
Bulow L. and Mosbach K. 1987. The expression in E. coli of a polymeric gene coding for an esterase mimic catalyzing the hydrolysis of p-nitrophenyl esters. FEBS Letters, 210(2): 147–152.
Burgos-Aceves M.A., Lionetti L. and Faggio C. 2019. Multidisciplinary haematology as prognostic device in environmental and xenobiotic stress-induced response in fish. Science Total Environment, 670: 1170–1183.
Cho H.C. and Lee S.M. 2012. Onion powder in the diet of the Olive flounder (Paralichthys olivaceus): Effects on the growth, body composition and lysozyme activity. World Aquaculture Society, 43(1): 30–38.
Dawood M.A.O., Koshio S. and Esteban M.A. 2018. Beneficial roles of feed additives as immunostimulants in aquaculture: A review. Reviews in Aquaculture, 10: 950–974.
De Souza D.M., Bernardes Martins G., Noguez Piedras S.R., Fernandes Pouey J.L.O., Robaldo R.B. and Leivas Leite F.P. 2012. Probiotic actions of Bacillus cereus var. toyoi and Saccharomyces boulardii in silver catfish (Rhamdia quelen) larvae culture. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(3): 815–819.
Demers N.E. and Bayne C.J. 1997. The immediate effects of stress on hormones and plasma lysozyme in rainbow trout. Developmental and Comparative Immunology, 21: 363–373.
Evelyn E. and Silva F.V.M. 2015. Thermosonication versus thermal processing of skim milk and beef slurry modeling the inactivation kinetics of psychrotrophic Bacillus cereus spores. Food Research International, 67: 67–74.
Hao K., Liu J.Y., Ling F., Liu X.L., Lu L., Xia L. and Wang G.X. 2014. Effects of dietary administration of Shewanella haliotis D4, Bacillus cereus D7 and Aeromonas bivalvium D15, single or combined, on the growth, innate immunity and disease resistance of shrimp, Litopenaeus vannamei. Aquaculture, 428-429: 141–149.
Hidalgo M.C., Urea A. and Sanz A. 1999. Comparative study of digestive enzymes in fish with different nutritional habits. proteolytic and amylase activities. Aquaculture, 170: 267–283.
Hoseinifar S.H., Zoheiri F. and Lazado C.C. 2016. Dietary phyto immunostimulant Persian hogweed (Heracleum persicum) has more remarkable impacts on skin mucus than on serum in common carp (Cyprinus carpio). Fish and Shellfish Immunology, 32: 59–77.
Joborn A., Olsson C., Westerdahl A., Conway P.L. and Kjellberg S. 1997. Colonization in the fish intestinal tract and production of inhibitory substances in intestinal mucus and faecal extract by Camobacterium sp. Strain. Journal of Fish Disease, 20: 383–392.
Khan A., Shah N., Sayed Khan M., Saleem Ahmad M., Farooq M., Adnan M., Muhammad Jawad S., Ullah H. and Muhammad Yousafzai A. 2016. Quantitative determination of lethal concentration LC50 of atrazine on biochemical parameters; total protein and serum albumin of freshwater fish grass carp (Ctenopharyngodon idella). Polish Journal of Environmental Studies, 25(4): 1555–1561.
Lopez-Vasquez K., Castro-Perez C.A. and Val A.L. 2009. Digestive enzymes of eight Amazonian teleosts with different feeding habits. Journal of Fish Biology, 74: 1620–1628.
Lowry O.H., Rosebrough N.J., Farr A.L. and Randall R.J. 1951. Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biology and Chemistry, 193: 265–275.
Merrifield D., Bradley G., Harper G., Baker R., Munn C. and Davies S. 2011. Assessment of the effects of vegetative and lyophilized Pediococcus acidilactici on growth, feed utilization, intestinal colonization and health parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum). Aquaculture Nutrition, 17: 73–79.
Messaoudi K., Clavel T., Schmitt P.H. and Duport C. 2010. Mediates carbohydrate-dependent regulation of catabolic and enterotoxin genes in Bacillus cereus F73/4430. Research in Microbiology, 61(1): 30–39.
NavinChandran M., Iyapparaj P., Moovendhan S., Ramasubburayan R., Prakash S., Immanuel G. and Palavesam A. 2014. Influence of probiotic bacterium Bacillus cereus isolated from the gut of wild shrimp Penaeus monodon in turn as a potent growth promoter and immune enhancer in P. monodon. Fish and Shellfish Immunology, 36: 38–45.
Nayak S.K. 2010. Probiotics and immunity: A fish perspective. Fish and Shellfish Immunology, 29: 2–14.
Nayak S.K., Swain P. and Mukherjee S.C. 2007. Effect of dietary supplementation of probiotic and vitamin C on the immune response of Indian major carp, Labeo rohita (Ham.). Fish and Shellfish Immunology, 23: 892–896.
Otatake M., Kiryu I. and Nakanishi T. 2002. Development of vaccine delivery method for fish: Parcutaneous administration by immersion with application of multiple puncture instruments. Vaccine, 1: 3764–3769.
Perez-Sanchez T., Ruiz-Zarzuela I., De Blas I. and Balcazar J.L. 2014. Probiotics in aquaculture: A current assessment. Reviews in Aquaculture, 6: 133–146.
Ringo E., Olsen R.E., Vecino J.L.G., Wadsworth S. and Song S.K. 2012. Use of immunostimulants and nucleotides in aquaculture: A review. Journal of Marine Science: Research and Development, 2(1): 1–22.
Sheikhzadeh N., Tayefi-Nasrabadi H., Khani Oushan A. and Najafi Enferadi M.H. 2012. Effects of Haematococcus pluvialis supplementation on antioxidant system and metabolism in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish Physiology and Biochemistry, 38(2): 413–419.
Siwicki A.K., Anderson D.P. and Rumsey G.L. 1994. Dietary intake of immunostimulants by rainbow trout affects non-specific immunity and protection against furunculosis. Veterinary Immunology and Immunopathology, 41: 125–139.
Song S.K., Bo R.B., Kim D., Park J., Jungjoon K., Hyun D.K. and Ringo E. 2014. Prebiotics as immunostimulants in aquaculture: A review. Fish and Shellfish Immunology, 40: 40–48.
Verschuere L., Rombaut G., Sorgeloos P. and Verstraete W. 2000. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 64(4): 655–671.
Wang Y.B. and Xu Z. 2006. Effect of probiotics for common carp (Cyprinus carpio) based on growth performance and digestive enzyme activities. Animal Feed Science and Technology, 127: 283–292.
Wu Z.X., Feng X., Xie L.L., Peng X.Y., Yuan J. and Chen X.X. 2012. Effect of probiotic Bacillus subtilis Ch9 for grass carp, Ctenopharyngodon idella (Valenciennes, 1844), on growth performance, digestive enzyme activities and intestinal microflora. Journal of Applied Ichthyology, 28: 721–727.
Yeganeh S., Teimouri M. and Keramat Amirkolaie A. 2015. Dietary effects of Spirulina platensison hematological and serum biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Research in Veterinary Science, 101: 84–88.
Zhao Y., Yuan L., Wan J., Sun Z., Wang Y. and Sun H. 2016. Effects of potential probiotic Bacillus cereus EN25 on growth, immunity and disease resistance of juvenile sea cucumber Apostichopus japonicas. Fish and Shellfish Immunology, 49: 237–242.