اثرات سطوح مختلف آزومایت در جیره غذایی بر دفاع آنتی‌اکسیدانی عضله، ﺑﺎزﻣﺎﻧﺪﮔﻲ و مقاومت در برابر باکتری Aeromonas hydrophila در کپور معمولی (Cyprinus carpio) جوان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران

2 استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران

3 استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران

چکیده

هدف این مطالعه بررسی اثرات مکمل معدنی آزومایت بر دفاع آنتی­اکسیدانی عضله، میزان­بازماندگی و مقاومت در برابر عفونت تجربی باکتری Aeromonas hydrophila در ماهی­کپور معمولی جوان بود. به این منظور ۱۸۰ قطعه ماهی­کپور ­معمولی با میانگین وزنی 15/4±05/20 گرم، به طور تصادفی به چهار تیمار تقسیم شدند و به مدت ۸­ هفته با جیره­هایی با سطوح مختلف آزومایت شامل گروه شاهد (فاقد آزومایت)، تیمار ۱ (۲ گرم در کیلوگرم)، تیمار ۲ (۴ گرم در کیلوگرم) و تیمار ۳ (۸ گرم در کیلوگرم) غذادهی شدند. نتایج نشان داد که دفاع آنتی­اکسیدانی عضله تحت تاثیر مصرف آزومایت قرار ­نگرفت (05/0P>). اما بالاترین فعالیت کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در تیمار 3 مشاهده شد. تجویز خوراکی آزومایت بر میزان ﺑﺎزﻣﺎﻧﺪﮔﻲ ماهیان در طی دوره، اثر معنی­داری نداشت (05/0P>). اما مقاومت در برابر باکتری A. hydrophila را به طور معنی­داری افزایش داد (05/0P<) و بالاترین مقاومت در برابر باکتری (پایین­ترین درصد تلفات)، مربوط به تیمار 2 بود که با گروه شاهد اختلاف معنی­داری نشان داد (05/0P<). با توجه به نتایج به دست آمده می­توان پیشنهاد کرد که با افزودن 4 گرم آزومایت به هر کیلوگرم جیره، بدون ایجاد اثر ­منفی بر شاخص‌های دفاع آنتی‌اکسیدانی می­توان مقاومت ماهی کپور ­معمولی جوان را در برابر عفونت باکتریایی A. hydrophila افزایش داد.

کلیدواژه‌ها


ایمانی م.ج.، زنگویی ن.، ذاکری م. و موسوی س.م. 1398. اثرات سطوح مختلف  زئوتن در جیره غذایی بر شاخص‌های رشد و تغذیه، ترکیب بیوشیمیایی لاشه و عملکرد سیستم ایمنی ماهی کپور معمولی. مجله فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، 7(1): 126-103.
ایمانی م.ج.، زنگویی ن.، ذاکری م. و موسوی م. 1399. اثرات سطوح مختلف زئوتن بر برخی فاکتورهای خونی و شاخص‌های رشد ماهی کپور معمولی. مجله بوم‌شناسی آبزیان، 4(9): 78-67.
روشن و. ۱۳۹۶. اثرات تغذیه‌ای سطوح مختلف آزومایت بر فعالیت آنزیم‌های گوارشی کپور معمولی در مرحله انگشت‌قد. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر. 80ص.
علیشاهی م.، سلطانی م.، مصباح م. و زرگر ا. 1391. اثر تحریکات رشد و ایمنی سه عصاره گیاهی در کپور معمولی (Cyprinus carpio). مجله تحقیقات دامپزشکی، 67(2): 142-135.
 Atli G. and Canli M. 2007. Enzymatic responses to metal exposures in a freshwater fish Oreochromis niloticus. Comparative Biochemistry and Physiology, 145: 282–287.
Azam A.R., Khan N. and Iqbal K.J. 2016. Impact of azomite supplemented diets on the growth, body composition and endogenous enzymes in genetically male tilapia. Pakistan Journal of Zoology, 48(4): 1205–1208.
Berntssen M.H.G., Lundebye A.K. and Hamre K. 2000. Tissue lipid peroxidative responses in Atlantic salmon (Salmo salar L.) parr fed high levels of dietary copper and cadmium. Fish Physiology and Biochemistry, 23: 35–48.
Bondy S.C. and Cambell A. 2001. Oxidative and inflammatory properties of aluminium: Possible relevance in Alzheimer’s disease. P: 311–321. In: Exley C. (Ed.). Aluminium and Alzheimer’s Disease, The Science That Describes the Link. Elsevier, Netherlands.
Buege J.A. and Aust S.D. 1978.  Microsomal lipid peroxidation. Methods in Enzymology, 52: 302–310.
Fodge D., Fodge D.U. and Meyer L. 2014. The nutritional and immune impact of azomite in tilapia and shrimp survival. International Journal of Aquafeed, 17(3): 44–46.
Goth L. 1991. A simple method for determination of serum catalase activity and revision of reference rang. International Journal of Clinical Chemistry, 196(2): 143–152.
Halliwell B. and Chirico S. 1993.  Lipid peroxidation: Its mechanism, measurement, and significance. The American Journal of Clinical Nutrition, 57(5): 715–725.
Han D., Xie S., Liu M., Xiao X., Liu H., Zhu X. and Yang Y. 2011. The effects of dietary selenium on growth performances, oxidative stress and tissue selenium concentration of Gibel carp (Carassius auratus gibelio). Aquaculture Nutrition, 17(3): 741–749.
Harikrishnan R., Balasundaram C. and Heo M.S. 2011. Impact of plant products on innate and adaptive immune system of cultured finfish and shellfish. Aquaculture, 317(1): 1–15.
Irianto A. and Austin B. 2002. Probiotics in aquaculture. Journal of Fish and Disease, 25(11): 643–642.
Jaleel M.A., Musthafa M.S., Ali A.J., Mohamed M.J. and Arun Kumar M. 2015. Studies on the growth performance and immune response of Koi carp fingerlings (Cyprinus carpio koi) fed with azomite supplemented diet. Journal of Biology and Nature, 4: 160–169.
Jawahar S., Nafar A., Vasanth K., Mustafa M.S., Arockiaraj J., Balasundaram C. and Harikrishnan R. 2016. Dietary supplementation of zeolite on growth performance, immunological role, and disease resistance in Channa striatus against Aphanomyces invadans. Journal of Fish and Shellfish Immunology, 5(1): 161–169.
Juzaitis-Boelter C.P., Benson A.P., Ahammad M.U., Jones M.K., Ferrel J. and Davis A.J. 2021. Dietary inclusion of azomite improves feed efficiency in broilers and egg production in laying and broiler breeder hens. Poultry Science, 100(6): 1–9 (101144).
Kalaiselvi T. and Panneerselvam C. 1998. Effect of L-carnitine on the status of lipid peroxidation and antioxidants in aging rats. Journal of Nutrition and Biochemistry, 9: 575–581.
Liu A., Leng X., Li X., Wang L., Luo Y. and Zhu R. 2009. Effects of azomite on growth, intestinal structure and non-specific immunity of tilapia (Oreochromis niloticus × O. aureus). Chinese Journal of Animal Nutrition, 21(6): 1006–1011.
Liu M.Z., Leng X.J., Li X.Q., Xiao C.W. and Chen D.R. 2011. Effects of azomite on growth performance, intestinal digestive enzyme activities and serum nonspecific immune of grass carp (Ctenopharyngodon idella). Journal of Zhejiang University, 7: 312–318.
Marklund S. and Marklund G. 1974. Involvement of the superoxide anion radical in the autoxidation of pyrogallol and a convenient assay for superoxide dismutase. European Journal of Biochemistry, 47(3): 469–474.
Paglia D.E. and Valentine W.N. 1967. Studies on quantitative and qualitative characterization of erythrocytes. Journal of Laboratory and Clinical Medicine, 70(1): 158–169.
Shin C.H., Cha J.H., Rahimnejad S., Jeong J.B., Yoo B.W., Lee B.K., Ahn H.J., Choi S.I., Choi Y.J., Park Y.H., Kim J.D. and K.J. 2014. Effects of dietary supplementation of Barodon, an anionic alkali mineral complex, on growth performance, feed utilization, innate immunity, goblet cell and digestibility in olive flounder (Paralichthys olivaceus). Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 27(3): 383–390.
Skrha J. 2012. Caloric restriction and oxidative stress. P: 83–103. In: Farooqui A.A. and Farooqui T. (Eds.). Oxidative Stress in Vertebrates and Invertebrates. Wiley-Blackwell Press, USA.
Tan C.G., Li X.Q., Leng X.J., Su X.G., Chen L., Liu B., Ma F., Cai X.Q. and Guo T. 2014. Effects of supplemental azomite in diets on growth, immune function and disease resistance of white shrimp (Litopenaeus vannamei). Journal of Aquaculture Nutrition, 20(3): 324–331.
Tang Y., Zhang B., Wang L. and Li J. 1997. Effect of dietary rare earth elements-amino acid compounds on growth performance of carp and rainbow trout. Journal of Fisheries of China, 10: 88–90.
Ward R.J., Zhang Y. and Crichton R.R. 2001. Aluminum toxicity and iron homeostasis. Journal of Inorganic Biochemistry, 87: 9–14.
Yokel R.A. 2002. Brain uptake, retention, and efflux of aluminum and manganese. Environmental Health Perspectives, 110: 699–704.