استخراج ژلاتین از فلس، پوست و استخوان ماهی سنگسر Pomadasys kaakan و مقایسه‌ی ویژگی های آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان

2 گروه شیلات و زیست شناسی دریا، پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

3 گروه بیوشیمی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

10.22124/japb.2024.25451.1511

چکیده

ژلاتین مجموعه‌ای از پپتیدها و پروتئین‌هایی است که از هیدرولیز جزئی کلاژن تولید می‌شود. فرآورده‌های جانبی ماهی، منبع غنی از کلاژن می‌باشند. ویژگی‌های ژلاتین به منبع و شرایط استخراج آن بستگی دارد. در این پژوهش استخراج ژلاتین برای اولین بار از پوست، فلس و استخوان ماهی سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) از سواحل خلیج فارس با استفاده از روش استخراج قلیایی انجام گردید؛ همچنین ویژگی‌هایی مثل ویسکوزیته، قدرت ژلی، وزن مولکولی، بازده و درصد پروتئین مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد ژلاتین استخراج‌شده از پوست دارای ویسکوزیته (42/102میلی پاسکال)، قدرت ژل (437 گرم) و بازده استخراج (5/10 درصد) بیشتری نسبت به ژلاتین استخراج شده از فلس و استخوان می‌باشد؛ و غلظت بالای پروتئین با بیش از 97 درصد برای هر سه نمونه به دست آمد. همچنین حضور زیرواحدهای اصلی آلفا 1 و 2، بتا و گاما در الگوی الکتروفورتیک تمامی نمونه‌ها به اثبات رسید. به‌طورکلی نتایج مطالعه حاضر نشان‌داد قدرت ژل و درصد پروتئین در ژلاتین استخراج‌شده از ماهی سنگسر نسبت به سایر ماهی‌ها به‌طور چشمگیری بالاتر است؛ علاوه ‌بر ‌این می‌توان بیان کرد روش قلیایی یک روش مناسب برای تولید ژلاتین با استحکام بالا در ماهی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات