اثرات بیهوشی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) در مقایسه با اسانس گل میخک (Syzygium aromaticum) بر ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران

2 دکتری شیلات، مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردآبی شهید مطهری یاسوج، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران

3 استادیار گروه علوم آبزیان، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران

10.22124/japb.2023.25471.1512

چکیده

در این پژوهش اثرات بیهوشی اسانس گیاه نعناع فلفلی با غلظت‌های 100، 150، 200، 250 و 300 میلی­گرم در لیتر و مقایسه آن با غلظت­های 20، 30، 40، 60، 80 و 100 میلی­گرم در لیتر اسانس میخک در ماهی قزل­آلای رنگین­کمان مورد ارزیابی قرار گرفت. برای انجام آزمایش­های بیهوشی 132 عدد ماهی با میانگین وزن 27/1±31/23 گرم استفاده شد. زمان القای بیهوشی با استفاده از اسانس نعناع فلفلی در غلظت‌های مختلف از 69/1 تا 81/4 دقیقه متغیر بود. در مورد اسانس میخک این زمان از 82/0 تا 51/2 دقیقه در غلظت‌های مختلف متغیر بود. بازگشت از بیهوشی کامل در هر دو ماده بیهوشی به طور معنی­داری با افزایش غلظت ماده بیهوش کننده، افزایش یافت. زمان بازگشت از بیهوشی کامل در مورد اسانس نعناع فلفلی از 50/2 تا 55/5 دقیقه و در ماهیان بیهوش شده با اسانس میخک از 96/2 تا 87/3 متغیر بود. بر اساس معیارهای ایده‌آل القای بیهوشی (کمتر از 3 دقیقه) و بازگشت از بیهوشی (کمتر از 5 دقیقه)، مناسب‌ترین غلظت اسانس نعناع فلفلی برای بیهوشی ماهی قزل­آلای رنگین‌کمان در وزن آزمایش شده 200 میلی‌گرم در لیتر و مناسب‌ترین غلظت اسانس میخک 30 میلی‌گرم در لیتر پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Behnam S., Farzaneh M., Ahmadzadeh M. and Tehrani A.S. 2006. Composition and antifungal activity of essential oils of Mentha piperita and Lavendula angustifolia on post-harvest phytopathogens. Communications in Agricultural and Applied Biological Sciences, 71(3): 1321–1326.
Danner G.R., Muto K.W., Zieba A.M., Stillman C.M., Seggio J.A. and Ahmad S.T. 2011. Spearmint (l-carvone) oil and wintergreen (methyl salicylate) oil emulsion is an effective immersion anesthetic of fishes. Journal of Fish and Wildlife Management, 2(2): 146–155. doi: 10.3996/032011-JFWM-025
De Padua S.B., De Pietro P.S. and Iglessias-Filho P.S. 2010. Mentol como anestesico para dourado (Salminus brasiliensis). Boletim do Instituto de Pesca, 36(2): 143–148.
De Souza R.A.R., De Carvalho C.V.A. and Flores F. 2012. Efeito comparativo da benzocaína, mentol e eugenol como anestesicos para juvenis de robalo peva. Boletim do Instituto de Pesca, 38: 247–255.
Goncalves A.F.N., Santos E.C.C. and Fernandes J.B.K. 2008. Mentol e eugenol como substitutos da benzocaina na induçao anestesica de juvenis de pacu. Acta Scientiarum, Animal Sciences, 30(3): 339–344. doi: 10.4025/acta scianimsci. v30i3. 1081
Guenette S.A., Uhland F.C. and Helie P. 2007. Pharmacokinetics of eugenol in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture, 266(1): 262–265. doi: 10.1016/j.aquaculture.2007.02.046
Hikasa Y., Takase K. and Ogasawara T. 1986. Anesthesia and recovery with tricaine methanesulfonate, eugenol and thiopental sodium in the carp (Cyprinus carpio). The Japanese Journal of Veterinary Science, 48(2): 341–351. doi: 10.1292/jvms19 39.48.341
Hussain A.I., Anwar F. and Nigam P.S. 2010. Seasonal variation in content, chemical composition and antimicrobial and cytotoxic activities of essential oils from four Mentha species. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(11): 1827–1836. doi: 10.1002/ jsfa.4021
Inoue L.A.K.A., Santos Neto C. and Moraes G. 2003. Clove oil as anaesthetic for juveniles of matrinxa Brycon cephalus (Gunther, 1869), Ciencia Rural. SciELO Brasil, 33(5): 943–947. doi: 10.1590/S0103-84782003000500 023
Iscan G., Ki̇ri̇mer N. and Kurkcuoglu M. 2002. Antimicrobial screening of Mentha piperita essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(14): 3943–3946. doi: 10.1021/jf011476k
Iversen M., Finstad B. and McKinley R.S. 2003. The efficacy of metomidate, clove oil, Aqui-STM and Benzoak as anaesthetics in Atlantic salmon (Salmo salar L.) smolts, and their potential stress-reducing capacity. Aquaculture, 221(1): 549–566. doi: 10.1016/S004 4-8486(03)00111-X
Jolly D.W., Mawdesley-Thomas L.E. and Bucke D. 1972. Anaesthesia of fish. Veterinary Record, 91(18): 424–426. doi: 10.11 36/vr.91.18.424
Kasai M., Hososhima S.H. and Yun-Fei L. 2014. Menthol induces surgical anesthesia and rapid movement in fishes. The Open Neuroscience Journal, 8: 1–8. doi: 10.2174/1874082001408010001
Keene J.L., Noakes D.L.G., Moccia R.D. and Soto C.G. 1998. The efficacy of clove oil as an anaesthetic for rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Aquaculture Research, 29(2): 89–101. doi: 10.1046/j.1365-2109.1998. 00927.x
Mahboubi M. and Kazempour N. 2014. Chemical composition and antimicrobial activity of peppermint (Mentha piperita L.) essential oil. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 36(1): 83–87.
Marking L.L. and Meyer F.P. 1985. Are better anesthetics needed in fisheries? Fisheries, 10(6): 2–5. doi: 10.1577/1548-8446(1985)010<00 02:ABANIF>2.0.CO;2
Mayer F.L. and Ellersieck M.R. 1986. Manual of Acute Toxicity: Interpretation and Data Base for 410 Chemicals and 66 Species of Freshwater Animals. US Department of the Interior, Fish and Wildlife Service, USA. 588P.
Mazandarani M. and Hoseini S.M. 2017. Menthol and 1, 8-cineole as new anaesthetics in common carp, Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758). Aquaculture Research, 48: 3041–3051. doi: 10.1111/are.13136
McFarland W.N. 1959. A study of the effects of anaesthetics on the behaviour and physiology of fishes. Publication of the Institute of Marine Science, 6: 23–55.
Mello R.A., Costa L., Okamura D., Araujo F.G., Ribeiro P.A.P., Correa F.M. and Rosa P.V. 2012. Avaliacao de 2-fenoxietanol e mentol como agentes anestesicos em tilapias. Boletim do Instituto de Pesca, 38: 53–59.
Pedrazzani A.S. and Ostrensky A. 2016. The anaesthetic effect of camphor (Cinnamomum camphora), clove (Syzygium aromaticum) and mint (Mentha arvensis) essential oils on clown anemone fish, Amphiprion ocellaris (Cuvier 1830). Aquaculture Research, 47: 769–776. doi: org/10.1111/are.12535
Rakhshani M., Mirdar Harijani J.1. and Gharaei A. 2017. Investigating the anesthetic vigor and histopathological effects of peppermint (Mentha piperita) essential oils in common carp (Cyprinus carpio). Iranian Scientific Fisheries Journal, 27(1): 1–10. doi: 10.22092/ISFJ.2018.1162 74
Roubach R., Gomes L.C. and Leao Fonseca F.A. 2005. Eugenol as an efficacious anaesthetic for tambaqui, Colossoma macropomum (Cuvier). Aquaculture Research, 36(11): 1056–1061. doi: 10.1111/j. 1365-210 9.2005.01319.x
Ruppert E.E. and Barnes R.D. 1996. Zoologia dos Invertebrados. Roca, Brazil. 1029P.
Shah P.P. and De Mello P.M. 2004. A review of medicinal uses and pharmacological effects of Mentha piperita. CSIR, 3(4): 214–221.
Simoes L.N. and Gomes LC. 2009. Eficacia do mentol como anestesico para juvenis de tilapia-do-nilo (Oreochromis niloticus). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia, 61(3): 613–620. doi: 10.1590/S0102-09352 009000300014
Sokovic M.D., Vukojevic J. and Marin P.D. 2009. Chemical composition of essential oils of Thymus and Mentha species and their antifungal activities. Molecules, 14(1): 238–249. doi: 10.3390/molecules14010238
Sonawane U.D. and Kulkarni G.N. 2001. Anaesthetic effects of clove oil and sodium bicarbonate on the fry of Liza parsia. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 3: 49–62.
Soto C.G. and Burhanuddin C.G. 1995. Clove oil as a fish anaesthetic for measuring length and weight of rabbitfish (Siganus lineatus). Aquaculture, 136(1-2): 149–152. doi: 10.1016/0044-8486(95)01051-3
Svoboda M. and Kolarova J. 1999. A survey of anaesthetics used in the fish farming. Health Protection of Fish- Proceeding of Papers. Research Institute of Fish Culture and Hydrobiology Vodnany, 49–72. doi: 10.17221/2011
Tarkhani R., Imani A., Jamali H. and Farsani H.G. 2017.  Anaesthetic efficacy of eugenol on various size classes of angelfish (Pterophyllum scalare Schultze, 1823). Aquaculture Research, 2017: 1–8. doi: 10.1111/are.13339
Velisek J., Svobodova Z. and Piackova V. 2005. Effects of clove oil anaesthesia on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Acta Veterinaria Brno, 74: 139–146. doi: 10.2754/avb200574010139
Velisek J., Wlasow T., Gomulka P., Svobodova Z., Novotny L. and Ziomek E. 2006. Effects of clove oil anaesthesia on European catfish (Silurus glanis L.). Acta Veterinaria Brno, 75: 99–106. doi: 10.2754/avb200675010099
Yadegarinia D., Gachkar L. and Rezaei M.B. 2006. Biochemical activities of Iranian Mentha piperita L. and Myrtus communis L. essential oils. Phytochemistry, 67(12): 1249–1255. doi: 10.1016/j. phytochem.2006.04.025