تاثیر عصاره جلبک Sargassum angustifolium بر روی رشد، بقا و ترکیب شیمیایی بدن ماهی باس دریایی آسیایی ( Lates calcarifer)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان، بهبهان، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان، بهبهان، ایران

3 کارشناس ارشد، معاونت آبزی‌پروری، اداره کل شیلات خوزستان، آبادان، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره ماکروجلبک Sargassum angustifolium در عملکرد رشد، بقا و ترکیب لاشه ماهی باس دریایی آسیایی Lates calcarifer بوده است. برای این منظور 144 قطعه ماهی با میانگین وزنی 37 گرم به صورت کاملا تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار به مدت 56 روز با جیره‌های حاوی صفر (شاهد)، 100، 200 و 400 میلی‌گرم عصاره جلبک به ازای هر کیلوگرم غذا مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از عصاره جلبک به میزان 200 میلی‌گرم در کیلوگرم توانست عملکرد رشد و تغذیه را به خوبی بهبود بخشد (05/0>P). اما غلظت بالاتر این جلبک در جیره غذایی نتایج معکوس را در پی داشت. نتایج بررسی ترکیب بیوشیمیایی لاشه نیز نشان داد که تغییر غلظت عصاره جلبک در جیره غذایی ماهیان تاثیر معنی‌داری بر روی میزان رطوبت، چربی و پروتئین این ماهی نداشت (05/0<P).  از این رو، عصاره این جلبک در غلظت 200 میلی‌گرم در کیلوگرم می‌تواند به عنوان مکمل رشد و تغذیه در جیره غذایی ماهی باس دریایی آسیایی لحاظ شود.

کلیدواژه‌ها


طولابی دزفولی ز.، مصباح م.، پیغان ر.، فضل‌آرا ع. و زارعی م. 1395. تاثیر مصرف خوراکی عصاره الکلی جلبک Laurencia snyderia و Sargassum angustifolium بر میزان رشد، بازماندگی و رنگدانه‌های پوست ماهی ماکرو (Labidochromis caeruleus). مجله دامپزشکی ایران، 12(1): 52-43.
فرحپور م.، آبکنار ع.م. و نوتاش غ. 1389. بررسی کشت سه گونه جلبک دریایی Cystoseira indica، Sargassum ilicifolium و Hypnea musciformis در سواحل چابهار. فصلنامه نحقیقاتی گیاهان دارویی و معطر ایران، 26(3): 304-296.
Ahilan B., Nithiyapriyatharshini A. and Ravaneshwaran K. 2010. Influence of certain herbal additives on the growth, survival and disease resistance of goldfish, Carassius auratus (Linnaeuse). Tamilnadu Veterinary and Animal Science, 6(1): 5–11.
Anisuzzaman M., U-Cheol J. and Feng J. 2017. Effects of different algae in diet on growth and interleukin (IL)-10 production          of juvenile sea cucumber Apostichopus japonicus. Fish Aquatic Science, 20(6): 241–248.
AOAC. 1995. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, AOAC, USA. 697P.
Appler H.N. 1985. Evaluation of Hydrodictyon reticulatum as protein source in feeds for Oreochromis niloticus and Tilapia zillii. Journal of Fisheries Biology, 27(3): 327–334.
Authman M., Zaki M., Khallaf E. and Abbas H. 2015. Use of fish    as bio-indicator of the effects               of heavy metals pollution. Aquaculture Research and Development, 6(4): 1–13.
Choi Y.H., Lee B.J. and Nam T.J. 2015. Effect of dietary inclusion of Pyropia yezoensis extract on biochemical and immune responses of olive flounder Paralichthys olivaceus. Aquaculture, 435(4): 347– 353.
Davies S.J., Brown M.T. and Camilleri M. 1997. Preliminary assessment of the seaweed Porphyra purpureain artificial diets for thick-lipped grey mullet (Chelon labrosus). Aquaculture, 152(6): 249–258.
FAO. 2020. Fishstat Plus Version 2.30. FAO Fisheries and Aquaculture Department, Fishery Information, Data and Statistics Unit. Retrieved April 8, 2020, from www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstat/en.
Hevroy E.M., Espe M., Waagbo R., Sandness K., Rund M. and Hemre G.I. 2005. Nutrition utilizationin Atlantic salmon (Salmo salar L) fed increased level of fish protein hydrolysate during a period of fast growth. Journal of Aquacult Nutrition, 11(6): 301–313.
Ismail G.A. 2017. Biochemical composition of some Egyptian seaweed with potent nutritive and antioxidant properties. Food Science Technology, 37(2): 294–302.
Kendel M., Wielgosz-Collin S., Bertrand C., Roussakis N., Bourgougnon C. and Bedoux G. 2015. Lipid composition, fatty acids and sterols in the seaweeds Ulva armoricana, and Solieria chordalis from Brittany (France): An analysis from nutritional, chemotaxonomic, and antiproliferative activity perspectives. Marine Drugs, 13(6): 5606–5628.
Kokabi M. and Yousefzadi M. 2015. Checklist of the marine macroalgae of Iran. Botanica Marina, 58(4): 307–320.
Mangott M., Nappi J., Delli A., Carini P., Hoda J.,  Domingos J.A. and Tomas T. 2020. Ulva lactuca as a functional ingredient and water bioremediator positively influences the hepatopancreas and water microbiota in the rearing of Litopenaeus vannamei. Algal Research, 51(5): 1–20.
Mehrabi Z., Firouzbakhsh F. and Jafarpour A. 2012. Effects of dietary supplementation of synbiotic on growth performance, serum biochemical parameters and carcass composition in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 96(5): 474–481.
Minin S., Antonette M. and Menez J. 2018. Effects of sediment enrichment with macroalgae, Sargassum spp., on the behavior, growth, and survival of juvenile sandfish, Holothuria scabra. Aquaculture Reports, 12(4): 56–63.
Morris P.C., Gallimore P., Handley J., Hide G., Haughton P. and Black A. 2005. Full-fat soya for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in freshwater: Effects on performance, composition and flesh fatty acid profile in absence of hind-gut enteritis. Aquaculture, 248(3): 147–161.
Nazarudin M., Yusoff F., Idrus E. and Paiko M. 2020. Brown seaweed Sargassum polycystum as dietary supplement exhibits prebiotic potentials in Asian sea bass Lates calcarifer fingerlings. Aquaculture Reports, 18(3): 1–8.
Peng Y., Xi E. and Zheng K. 2013. Nutritional and a chemical composition and antiviral activity of cultivated seaweed Sargassum naozhouense Tseng et Lu. Marine Drugs, 11(1): 20–32.
Pratiwy F., Kohbara J. and Susant A.B. 2018. Effectiveness of Sargassum meal as feed additive on growth performance of Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Aquaculture Science, 66(1): 25–31.
Rahman N., Rahayu S. and Samsudin R. 2017. Utilization of Sargassum sp. in feed on growth and survival rate of carp (Cyprinus carpio) (in Indonesian). Jurnal Universitas Pakuan, 2(4): 1–9.
Sahara R. 2017. Efficiency of feed utilization and growth of catfish (Clarias sp.) by the addition of brown algae (Sargassum sp.) flour in the feed (in Indonesian). Jurnal Sains Teknologi Akuakultur, 1(1): 38–46.
Shapawi R. and Zamry A.A. 2016. Response of Asian seabass, Lates calcarifer juvenile fed with different seaweed-based diets. Journal of Applied Animal Research, 44(3): 121–125.
Singaravelu G., Arockiamary J.S., Ganesh Kumar V. and Govindaraju K. 2007. A novel extracellular synthesis of monodisperse gold nanoparticles using marine alga, Sargassum wightii Greville, colloids and surfaces. Biointerfaces, 57(3): 97–101.
Soler-Vila A., Coughlan S., Guiry M. and Kraan S. 2009. The red alga Porphyra dioica as a fish-feed ingredient for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): Effects on growth, feed efficiency, and carcass composition. Journal of Applied Phycology, 21(3): 617–624.
Stadtlander T., Khalil W.K., Focken U. and Becker K. 2013. Effects of low and medium levels of red alga nori (Porphyra yezoensis Ueda) in the diets on growth, feed utilization and metabolism in intensively fed Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Aquaculture Nutrition, 19(2): 64–73.
Usman E.S., Sulaeman H.A., Jannah N.M and Kamaruddin D. 2020. The effects of seaweed, Sargassum sp. meal dosages in the artificial diet on growth, feed intake, feed efficiency, protein efficiency ratio, and nutritional body composition of rabbitfish, Siganus guttatus. The 3rd International Symposium Marine and Fisheries (ISMF). Atlanta, USA. 9P.
Xuan X., Wen X., Li S., Zhu D. and Li Y. 2013. Potential use of macro-algae Gracilaria lemaneiformis in diets for the black sea bream, Acanthopagrus schlegelii, juvenile. Aquaculture, 13(5): 167–172.
Younis E., Al-Quffail A., Al-Asgah N., Abdel-Wahab A. and Abdel-Warith A. 2018. Effect of dietary fish meal replacement by red algae, Gracilaria arcuata, on growth performance and body composition of Nile tilapia Oreochromis niloticus. Saudi Journal of Biological Sciences, 25(2): 198–203.
Zamannejad N., Emadi H. and Hafezieh M. 2016. Effects of supplementation of algae (Sargassum ilicifolium) on growth, survival and body composition of rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 15(1): 194–205.